fredag9 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Nu är det dags för en jämlik bröstcancervård”

Publicerad: 30 september 2015, 05:00

Under ­oktober badar ­Sverige i ett rosa strål­kastarljus, skriver Elizabeth Bergsten Nordström, ordförande för Bröstcancer­föreningarnas riks­organisa­tion.


Torsdag den 1 oktober inleds den rosa bröstcancermånaden. Då presenterar Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, BRO, en ny rapport där vi konstaterar att den svenska bröst­cancer­vården är ojämlik. Det finns tyvärr stora skillnader vad gäller väntetider och tillgång till medicin, strålbehandling och kirurgi.

Det finns nationella mål som flera landsting inte lever upp till. Det kan till och med variera inom samma landsting.

När det gäller operation är målet att minst 75 och helst 90 procent av patienterna ska opereras inom sex veckor. Men i Örebro är det under 20 procent som opereras inom sex veckor, vilket kan jämföras med Kronoberg där andelen är 95 procent.

Många kvinnor kan opereras med bröstbevarande kirurgi, i stället för att hela bröstet tas bort. Här ser vi att majoriteten av sjukhusen inte klarar det övre målet på 80 procent.

Var tredje kvinna med hormonberoende bröst­cancer avbryter sin antihormonella behandling, trots att det ökar risken för återfall dramatiskt. Känner de till riskerna? Får de inte tillräckligt god information? Erbjuds de inte möjligheten att pröva något annat läkemedel om biverkningarna är för stora? Ingen vet, för dessa kvinnor följs inte upp.

I vissa landsting får kvinnor med en särskilt aggressiv form av cancer inte tillgång till de nyaste och mest effektiva medicinerna. Ingen sjuk­vårds­region lever upp till målnivån för strålbehandling av kvinnor med spridning till lymfkörtlarna.

Det duger inte! Politikerna måste säkerställa att vi får en jämlik och högkvalitativ vård i hela landet.

BRO:s strävan är att vården ska erbjuda bröstcancerpatienten bästa tillgängliga vård var hon än bor. Så ser det inte ut i dag. Därför vill vi redovisa fakta om den ojämlika vården. Vi ställer krav som vi kommer att följa upp, landsting för landsting. Vi vill veta hur de planerar att åtgärda bristerna.

Under oktober månad badar Sverige i ett rosa ­strålkastarljus och stora summor samlas in till cancer­forsk­ningen. Vi välkomnar detta men fort­sätter att slåss året runt för en vård som är lika bra och tillgänglig för alla, oavsett vem du är eller var du bor.

ELIZABETH BERGSTEN NORDSTRÖM

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev