Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Nu drivs allt av rädsla – mer fakta tack”

Publicerad: 17 mars 2020, 12:55

Mer basal fakta angående epidemin kan ge bättre underlag och motivation att följa råd, anser läkaren Roland E Andersson.


Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Det verkar som att coronaviruset är här för att stanna. Inriktningen är inte längre att stoppa viruset i sin linda, utan att hejda hastigheten i spridning och dämpa toppen av samtidigt sjuka, samt att skydda de mest sårbara.

Folkhälsomyndigheten gör vad den kan för att ge instruktioner om handhygien, självvald isolering för den som är sjuk samt minska kontakter med äldre multisjuka. Och nu finns även stopp för att ordna stora evenemang.

Social distansering har de sista dagarna blivit uppmärksammad men måste sättas i relation till risken för smittspridning om den skall vara långsiktigt uthållig. Jag bor i Jönköping. Jag har ingen aning om samhällsspriden smitta finns här. Jag får ingen vägledning om hur allvarligt läget är här. Ska Jönköpingsbor i dag sluta gå på olika mindre sociala samlingar? Hur kan man informera oroliga om hur man skall förhålla sig just i dag? Ska ungdomsorganisationer stoppa sitt arbete? Kulturella arrangemang? Ska man sluta gå i kyrkan?

Den information som ges är antalet konstaterade fall och antalet avlidna. Jag tänker att antalet diagnosticerade fall inte är särskilt intressant i dag då man inte längre smittspårar utan koncentrerar sig på dem med svåra symptom och sjukvårdspersonal – om jag förstått rätt. Antalet avlidna är också ganska irrelevanta data som jag tror bara spär på rädslan. Vi vet ju att sköra personer avlider hela tiden av luftvägsinfektioner och tre fall i dag säger ingenting om ifall det handlar om ett utbrott, eller om det är stor belastning på sjukvården.
Jag skulle önska mer konkret information om:

■ Vilka aktuella tecken på storleken av samhällsförvärvad smitta har vi i dag och hur är trenden – nationellt och regionalt? Man har tidigare sagt att vi har tecken till samhällsspridning i Stockholm och Göteborg - men hur är det i resten av landet och mer specifikt i min region i dag? Måste jag i mitt samhälle redan i dag stoppa alla sociala kontakter? Jag kan naturligtvis göra det av försiktighetsskäl, men skulle vara mycket mer motiverad om jag kunde få ett underlag om den aktuella risken.
■ Hur många är sjukhusvårdade för coronavirus i dag och hur är trenden – nationellt och regionalt? Detta kan ge mig en uppfattning om utbrottets storlek. Antalet konstaterade fall säger ju ingenting. Jag har nog bara sett den uppgiften från ett enda sjukhus i Stockholm, men ingen nationell uppgift och ingen från vår region.
■ Hur många får intensivvård i dag och hur är trenden – nationellt och regionalt? Detta ger mig en uppfattning både om svårighetsgraden av utbrottet och om resursläget.

Denna information skulle kunna motivera mig att vidta korrekta åtgärder i dag. Ska jag undvika alla sociala kontakter om det i dag inte finns tecken på samhällsförvärvad smitta i min stad? Ska jag rekommendera min organisation att ställa in alla samlingar? Ska jag uppmana de föräldrar som har möjlighet att själva ta hand om sina barn att inte skicka dem till skolan? Den dagen kanske kommer då det är tvunget att stänga ner Sverige, men jag uppfattar att vi inte är där ännu och att självvald nedstängning som sker ”för säkerhets skull” kan motverka sitt syfte i längden, då den kanske inte blir långsiktigt uthållig. Nu drivs allt av rädsla.

Mer fakta tack.

ROLAND E ANDERSSON

Ämnen i artikeln:

Det nya coronaviruset

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev