Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Ny organisation för reumatologin kan föra den närmare patienterna”

Publicerad: 3 december 2019, 06:00

Är det något som är ideologiskt grundat är det Socialdemokraternas envetna motstånd mot de vårdval som gett stockholmarna den mest tillgängliga specialistvården i landet, skriver tre regionråd i en replik om vårdval reumatologi.


Ligger det ideologi bakom vårt beslut att förändra organisationen av den reumatologiska vården? Svaret är ja – om man med ideologi menar vår strävan att förbättra vården, förstärka vårdutbudet och föra vården närmare patienterna. Fler vårdgivare får möjlighet att etablera sig, fler patienter kan få fler mottagningar att välja mellan, och fler kan få vård utanför de stora sjukhusen.

Hur den nya organisationen för reumatologin ska se ut i detalj är däremot inte klart. Det hindrar dock inte Socialdemokraterna från sedvanliga angrepp – men det blir en Don Quijote-rusning mot väderkvarnar, med de socialistiska skygglapparna på.

För om det är något som är ideologiskt grundat är det Socialdemokraternas envetna motstånd mot de vårdval som gett stockholmarna den mest tillgängliga specialistvården i landet. De vet liksom vi att det ökade vårdutbudet har inneburit både valfrihet och tillgänglighet. Socialdemokraterna har år efter år lanserat stora besparingar på vårdvalen – det vill säga i praktiken på den öppna specialistvården – men de har aldrig kunnat eller velat svara på vilken vård det är som ska försvinna, vilka läkare och vårdgivare som ska behöva stänga igen, vilka patienter det är som inte längre ska få gå till sin läkare och få sin vård.

Vi tar professionens och patienternas synpunkter på största allvar. Därför vill vi ha en dialog om hur den nya organisationen för den reumatologiska vården ska utformas. Det blir ett nytt slags vårdval där vi vill se hur man kan förena flera olika vårdområden under samma hatt, för att riva stuprör och förenkla för både personal och patienter när varje vårdgivare kan erbjuda ett bredare utbud av vård som kan passa respektive patients individuella behov.

Vården utvecklas ständigt, oavsett i vilken vårdform eller på vilken vårdnivå den bedrivs. Vårdvalen i stort ska utredas och vi har återkommande sett över olika ersättningsnivåer med mera. Bland annat gjordes nyligen en rejäl höjning av ersättningen inom vårdval neurologi.

Ett bekymmer inom flera vårdgrenar är att patienterna har flyttat och valt vård utanför sjukhusen – men att för få läkare följt med. När vi öppnade reumatologiskt akademiskt centrum för några år sedan behövde man därför rekrytera från andra håll i landet. Liknande problem finns inom neurologin. För framtidens vård är det viktigt att både pengar och personal finns där patienterna finns.

Vården finns till för patienterna. Det är med patienternas bästa för ögonen, och i dialog med patienter och profession, som vi vill genomföra förändringar – för att skapa framtidens hälso- och sjukvård.

ANNA STARBRINK, TOBIAS NÄSSÉN, ELLA BOHLIN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev