Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Nya avdelningen ska motsvara äldreomsorgens nivå”

Publicerad: 8 juli 2015, 05:45

Det handlar inte om ett utbyte av sjuksköterskor mot undersköterskor, skriver Johan Lökk i en replik på ett tidigare inlägg.


Ami Hommel, ordförande för Svensk sjuksköterskeförening, är upprörd och arg för att ”verksamhetschefen på geriatriska kliniken vid Karolinska universitetssjukhuset anser att legitimerade sjuksköterskor är utbytbara mot undersköterskor”. Det skulle hon ha all anledning att vara, om jag faktiskt ansåg det. Vilket jag naturligtvis inte alls gör. Men har tyvärr felaktigt tillskrivits en sådan utsaga.

Vad saken handlar om är att vi på Karolinska universitetssjukhusets geriatriska klinik ser oss tvungna att öppna en ny avdelning – för patienter som är färdig­behandlade och utskrivningsklara hos oss, men som ännu inte har fått plats inom den kommunala äldreomsorgen dit meddelande om patientens tillstånd har gått. Vi har tyvärr många sådana patienter, som inte längre behöver avancerad universitetssjukhusvård utan är i behov av kommunens äldreomsorg, men som inte heller har kunnat beredas plats på den vårdnivå där de egentligen hör hemma eller erhålla de omsorgstjänster de behöver. Därför vill vi nu skapa en sådan avdelning, med samma sorts personalmix som hos de mindre medicinskt specialiserade, kommunala vårdgivarna som egentligen skulle ha hand om dessa patienter.

På den nya avdelningen skulle det alltså bli fler undersköterskor och färre sjuksköterskor än inom den högt specialiserade vård som vi egentligen har i uppdrag att bedriva. Socialstyrelsen har tillfrågats om möjligheten finns, om man inom en sådan avdelning skulle kunna ha samma personliga delegationsmöjligheter mellan sjuksköterska och undersköterska som inom äldreomsorgen för vissa avgränsade uppgifter.

Något utbyte av sjuksköterskor mot undersköterskor inom vår kärnverksamhet har det aldrig varit tal om. Jag är samtidigt övertygad om att våra patienter mår bäst, och är både säkrare och tryggare, av att vårdas på rätt nivå, med den sammansättning av personalkategorier som är lämplig just där.

Relaterat material

Sjuksköterskor kan inte bytas mot gymnasiekompetens

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev