Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Nya hjälpmedel mot gamla sjukdomar”

Publicerad: 22 oktober 2019, 10:24

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd, Region Stockholm. Cecilia Elving (L), ordförande i kulturnämnden, Region Stockholm.

Genom att kombinera kultur, medicin och modern teknik som virtual reality, VR, kan vi utveckla nya vårdmetoder skriver Anna Starbrink (L) och Cecilia Elving (L).


Vården utvecklas i snabb takt. Det innebär att vi kan nå patienter på nya smarta sätt. En viktig faktor i detta är den pågående digitaliseringen inom vården. Digitaliseringen erbjuder många möjligheter till en modern och innovationsbenägen offentlig sektor, och i denna utveckling har även kulturen en viktig och stundtals avgörande roll.

Under de senaste åren har Region Stockholm utvecklat ett flertal kultur- och innovationsprojekt genom virtual reality, VR. Syftet är att utforska hur man kan arbeta med visuellt berättande för att hjälpa patienter. Det kan exempelvis handla om behandling av patienter med paniksyndrom och torgskräck som genom filmer i VR-glasögon får utmana sina fobier i en trygg miljö. Det kan också handla om VR-upplevelser för att stödja barn och unga med neuropsykiatriska funktionsvariationer eller psykisk ohälsa.

VR inom vården kan också fungera hälsofrämjande. De flesta av oss minns den fluga som spreds över hela världens när spelet Pokemon Go lanserades. Överallt gick människor runt och letade efter figurer – och utan att tänka på det utövade de fysisk aktivitet. VR i vården kan fungera på ett liknande sätt genom att uppmuntra patienter till, om än lite, fysisk aktivitet och delaktighet.

När människor har svårt att ta sig ut till sin omgivning, kan världen komma till dem istället. Den växande gruppen människor som fastnar i hemmet eller i vården riskerar att bli sjuka och understimulerade. Genom att arbete med VR skapar vi stimulans och hjälper till att bryta isolering. Den nya tekniken kan också bidra till en bättre och mer stimulerande arbetsmiljö för vårdens medarbetare.

Genom att kombinera kultur, medicin och modern teknik kan vi alltså utveckla nya vårdmetoder. På så sätt kan invånarna få en mer tillgänglig och effektivare vård. VR-tekniken bidrar också till en mer glädjefylld vård och bättre rehabilitering, vilket i sig är en vinst för hela vården.

ANNA STARBRINK, CECILIA ELVING

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev