Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Nya Karolinska Solna kan få olika typer av kök

Publicerad: 16 juni 2009, 13:10

REPLIK För att förbereda för förändringar bygger vi med stor flexibilitet, skriver Tomas Philipp.


Tre debattörer med lång erfarenhet av kost- och näringsfrågor frågar i ett inlägg i Dagens Medicin nr 24/09 ”varför får inte Nya Karolinska eget centralkök”?

Nya Karolinska Solna universitetssjukhus, NKS,ska stå klart att öppna i december 2015. Sjukhuset kommer på en rad sätt att förnya sjukvård, forskning och utbildning och stärka sambanden däremellan. Men framför allt blir det ett sjukhus där patientens behov sätts i första rummet.

Patientmaten är en del av den goda patientmiljön och den ska vara både näringsrik och kulinarisk – precis som artikelförfattarna skriver.

Landstingsfullmäktige i Stockholm beslutade den 15 maj 2007 att landstingets produktionskök successivt ska avvecklas och ersättas med mottagningskök och avdelningskök. Bakom beslutet fanns hygienskäl (minskar risken för vårdrelaterade infektioner), möjlighet till menyval, att undvika varmhållning, mindre spill med mera.

NKS byggs generellt och flexibelt. Det innebär stora möjligheter att anpassa sjukhuset efter den tekniska och medicinska utvecklingen samt den utveckling som sker även inom kostförsörjning till patienter och personal.

I upphandlingen av bygget är inriktningen ett flexibelt mottagningskök. Beredning av mat ska kunna ske i köket såväl som tillagning av till exempel särskild dietkost eller enklare måltider.

Kravet på generalitet innebär att köket går att bygga om till ett tillagningskök. Ventilation och avlopp ska redan från början vara anpassade för ett eventuellt framtida tillagningskök. Köket ska kunna anpassas till nya arbetssätt när nya matsystem utvecklas.

Nya Karolinska Solna kommer dessutom att inrymma flera restauranger som också kan leverera mat till patienter. Valfriheten för patienten är en viktig del av matkvaliteten.

De riktlinjer för att säkerställa en god och näringsrik patientmat och de system för produktion, distribution och servering som landstinget beslutar är bäst lämpade i framtiden, kommer också att styra valet av kosthantering på NKS. För att förbereda oss för förändringar bygger vi med stor flexibilitet.

Tomas Philipp

Tomas Philipp
är kommunikationschef vid Nya Karolinska Solna-förvaltningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev