Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Nya planen omfattar mer än ett hus”

Publicerad: 7 februari 2014, 05:35

Hela Danderdys sjukhus moderniseras och blir bättre, skriver Henrik Gaunitz, SLL, i en replik på ett inlägg om satsning på vården.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingDanderyds sjukhus

Har vi inte råd att satsa pengar i dag så att sjukvården om 10–15 år fungerar? frågade Per Åstrand, överläkare vid Danderyds sjukhus i ett debattinlägg.

Det är precis det vi gör. För planeringen av framtidens hälso- och sjukvård satsar Stockholms läns landsting, SLL, 42 miljarder kronor extra under en tioårsperiod. Det är 14,5 miljarder kronor som satsas på Nya Karolinska Solna och dubbelt så mycket, 28 miljarder, på övriga akutsjukhus och sjukhus i länet. Totalt blir det cirka 850 nya vårdplatser och en 16-procentig ökning av sluten vård fram till 2018. Denna satsning är alltså utöver de närmare 50 miljarder kronor som går till hälso- och sjukvården varje år i SLL.

Danderyds sjukhus, som skribenten särskilt nämner, kommer att få en historiskt stor satsning som innebär en ny akutvårdsbyggnad och ombyggda vårdavdelningar. Det blir en investering på 2,6 miljarder kronor, vilket innebär 52 fler vårdplatser till 2018 och 5 000 fler vårdtillfällen. Danderyds sjukhus kommer även i framtiden att ha en hög andel akuta vårdtillfällen. Det blir bland annat utökade volymer inom neurologi, infektion, lungmedicin och urologi och ett ökat uppdrag bland annat inom infektionssjukvården och kolorektal cancerkirurgi.

I samråd med sjukhusledningen för Danderyds sjukhus har Stockholms läns landsting under hösten arbetat fram underlag kring vilka vårdvolymer och vilken verksamhet som Danderyds sjukhus bör ha år 2018. Vi upplever en stark samsyn och mycket konstruktivt samarbete i dessa delar.

Per Åstrand menar att den nya byggnaden som ska stå klar 2018 blir för liten och hänvisar till en tidigare plan som gjordes för fem år sedan (2009). I den planen hade man dock inte tagit hänsyn till alla kända investeringsbehov som finns i Stockholms län. I den planen fanns inte heller någon plan för att modernisera andra byggnader på sjukhusområdet, utan endast bygga en ny byggnad.

En sådan planering finns nu, det finns både medel och en detaljerad plan. Tack vare en satsning på flera byggnader säkras en fortsatt satsning på Danderyds sjukhus. Hela sjukhuset moderniseras och blir bättre. Precis det som Åstrand efterfrågar, att vi om 10–15 år ska kunna bygga vidare på den här satsningen, är det som den aktuella lösningen uppfyller.

Alla vi som tillsammans planerar för framtidens hälso- och sjukvård ser till helheten för länet. Danderyds sjukhus har förstås en mycket viktig roll i detta arbete.

Relaterat material

debatt”Trist att se halvhjärtad utbyggnad på DS”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev