Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Nya utmaningar innebär nya stora förändringar”

Publicerad: 29 maj 2015, 05:00

Självklart ska vården utvecklas i dialog med patient­föreningar, skriver Ella Bohlin (KD).


Bröstcancervården i Stockholms läns landsting är bäst i Sverige. Nu arbetar Regionalt cancercentrum, RCC, för att den ska fortsätta att vara det. Vi har block­över­skridande beslutat att förändra organisationen så att patienterna får en sammanhållen väg genom cancervården och så att patientens perspektiv sätts i fokus. Det handlar alltså inte om att bryta sönder vården som Maria Wiklund Karlsson i Dagens Medicin nr 20/15 befarar.

Vi genomför stora förändringar inom cancervården. Bland annat konkretiserar vi akutsjukhusens roller och uppdrag. För Danderyds sjukhus del innebär det bland annat mer tjocktarms- och ändtarmscancer, samtidigt som bröstcancervården överförs till andra akutsjukhus. Kompetensen kommer att samlas hos de tre bröstcentrum som öppnar 2016. Resurser och beredskap kommer att finnas, liksom bättre förutsättningar för att utveckla forskningen. Bröstcancer är en av fyra diagnoser som ingår i 4D, det gemensamma forskningsprojektet med Stockholms läns landsting och Karolinska institutet. Här kommer den patientnära forskningen att utvecklas.

Cancerfondens årliga rapport visar goda siffror för Stockholms läns landsting. När det gäller bröstcancervården ligger Stockholm på första plats i landet. Resultaten har tydligt förbättrats under de senaste decennierna och den relativa femårsöverlevnaden är nu uppe i 90 procent. Bröst­cancer­vårdens samarbetsformer anses vara ett exempel på saker som fungerar väl i dag. Jag beklagar därför den bild som Maria Wiklund Karlsson ger av att inte ha varit tillräckligt involverad i samverkan. Självklart ska vården utvecklas i dialog med patient­föreningar.

Cancervården i Stockholm står inför utmaningar när allt fler, glädjande nog, överlever sin cancer. Det är nödvändigt att förändra organisationer och strukturer.

Samtidigt har vi förståelse för viljan att hålla kvar vid invanda former, och vi är medvetna om att förändringar måste genomföras varsamt med patientsäkerheten i absoluta frontlinjen. Så småningom kommer planen för fram­tidens cancervård dock att innebära fortsatt god vård för bröstcancerpatienter i Stockholms län.

Relaterat material

”Bröstcancervården – en utdragen katastrof”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev