Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Nyanlända en fantastisk resurs för vården”

Publicerad: 11 december 2015, 06:00

Nu finns det enorma möjligheter för en riktad satsning för att ta tillvara på nyanlända personers kompetens, skriver företrädare för Högskolan i Borås och Södra Älvsborgs sjukhus.


Ämnen i artikeln:

Södra Älvsborgs sjukhusVästra Götalandsregionen

Vårdbehoven i samhället ökar, samtidigt som personalbristen på sjukhus och inom andra vårdinstanser är hög. Bara i Västra Götalandsregionen räknar vi med en stor brist på sjuksköterskor och undersköterskor de kommande åren. Samtidigt som samhället står inför dessa problem anländer människor som har vårdkompetens till vårt land.

Det är viktigt att vi lyfter frågan om vad de människor som flyr och som nu kommer till Sverige kan tillföra vårt samhälle, och hur en befolkningstillväxt kan vara till nytta för Sverige som land och välfärdsstat. Kunskapskraven för en sjuksköterska kan förvisso variera beroende på var hen har fått sin utbildning, men med validerade kunskaper och kompletterande utbildningar har vi i och med de nyanlända en fantastisk samhällsresurs.

Härom veckan kunde vi höra på Ekot om Västra Götalandsregionens projekt där man erbjuder läkare och sjuksköterskor utbildning i medicinsk svenska. Detta är ett viktigt projekt, men behöver kompletteras med fler möjligheter till kompletteringsutbildning för dem som är nyanlända. I dag är det bara två universitet i landet som får ge utländska sjuksköterskor kompletteringsutbildning för att de ska kunna legitimera sig och arbeta inom svensk sjukvård. När behoven är så stora som de är i dag, är det dags att återigen öppna upp för att ge fler lärosäten möjlighet att bedriva denna typ av utbildningar.

På Högskolan i Borås finns sedan tidigare kompetens och erfarenhet av att ta hand om nyanlända. Vi har enligt en tidigare modell introducerat nyanlända akademiker i det svenska språket, svensk kultur och inte minst svensk lagstiftning. Vi har också tidigare validerat de kunskaper personer har med sig och sedan fortsatt med kompletterande utbildning.

Det är just vår typ av expertis som behövs just nu.

På Högskolan i Borås finns lärare som också är kvalificerade forskare inom svenska som andraspråk, vårdområdet samt organisation och ledarskap. Tillsammans med kontakter inom offentligt och privat driven hälso- och sjukvård och vård och omsorg inom Västra Götalandsregionen, samt Borås stad och övriga Sjuhäradskommuner, ser vi enorma möjligheter för en riktad satsning för att ta tillvara på nyanlända personers kompetens. Det är just vår typ av expertis som behövs just nu.

Med rätt samhällsintroduktion och utbildning skulle människor som nu kommer till Sverige få en trygg start i landet, samtidigt som vi ser till att vårdens organisationer kan känna sig trygga i att den nya och välbehövda personalstyrka som kommer kan utföra de arbetsuppgifter som krävs med hög kvalitet.

Tillsammans med dem som nu anländer kan vi bidra till ett bättre Sverige!

LOTTA DALHEIM ENGLUND, BJÖRN BRORSTRÖM OCH THOMAS WALLÉN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News