Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Obstruera riksdagsbeslutet om införandet av vårdval!

Publicerad: 3 februari 2009, 15:40

Det enda rimliga är att lägga det hela på is och invänta ytterligare utvärdering av landsting där systemet införts, anser Bengt Järhult.


Det är naturligtvis alltid tillfredsställande för en själv att konstatera ”vad var det jag sa!” Jag tänker på den kritik mot vårdvalssystem och marknadsanpassning som jag och ett litet antal läkare har formulerat i Dagens Medicin och Läkartidningen sedan 2007.

Men saken är allvarligare än så. Läkarförbundet presenterade härom­veckan sin stora enkät till vårdvals­länen Halland, Stockholm och Västmanland. Nu är det inte längre några virrhjärnor med skrivklåda som uttalar sig offentligt utan 700 läkare som fått smaka på karamellen - och som funnit den närmast osmältbar, bäst att spotta ut.

Kritiken i enkäten är förödande; kroniskt sjuka missgynnas, vårdvalsreformen har inte möjliggjort en bättre vårdprocess eller gynnat samarbetet med länssjukvården, har heller inte främjat förebyggande arbete och innebär ett betydande hot mot den professionella utvecklingen - således kvaliteten i vården på sikt. Detta bara för att nämna några erfarenheter som redovisas.

Hur kommer det sig då att Läkarförbundet, Dagens Medicin med flera varit inspiratörer och pådrivare i denna politiskt forcerade tvångsförlossning? Den som nu utifrån en undermålig, vinklad utredning av Toivo Heinsoo upphöjts till Svea rikes lag och som innebär att alla landsting, oberoende av sin uppfattning i frågan, ska ha infört kundvalssystem och fri etablering 2010. Har inte barnmorskorna hört talas om evidensbaserad medicin? Dagens Medicin med sina uppenbara ideologiska ambitioner, med sin privatiseringsvurm, må vara förlåten men Läkarförbundet?

Varför har man inte från början stenhårt drivit kravet på utvärdering av Halland innan landstingsdrevet släpps lös med en ny omvälvande organisationsmodell som på studsen ska införas? Vad är det för sätt att komma dragande med en enkät, som visar hur dåligt systemet är – detta efter att riksdagsbeslutet redan är fattat, ett beslut som Läkarförbundet har stött.

Det finns massor av internationell litteratur som visar att valfrihetssystem och kund­modeller skapar fler problem än de löser och är ett allvarligt hot mot en demokratisk, jämlik sjukvård. Läkarförbundet låtsas i sin retorik att ”sjukvård ska ges efter behov” men har naturligtvis länge vetat att hög tillgänglighet baserad på lönsamhet för vårdgivaren står i konflikt med etisk prioritering utifrån medicinska behov. Problemen i de nu utvärderade vårdvalssystemen i de tre länen, där de svårare sjuka förs undan, är bara en bekräftelse på det förbundet redan visste. Tala om dubbelmoral!

Förutom ett antal debatt­örer och sakliga redovisningar i Läkar­tidningen om marknadssystems evidens har det funnits tunga, etablerade röster som borde ha fångats upp i Läkarförbundets högkvarter. För att bara nämna en. Gösta Eliasson, tidigare chef på Familjemedicinska institutet, tillika själv hallänning och inte negativ till vårdval, påpekade tidigt på denna debattsida att Hallandsmodellen behöver fem år på sig för att utvärderas innan den eventuellt bör få en vidare spridning.

Det finns landsting som Skåne och Kronoberg som redan tagit förhastade beslut om att införa vårdval. Men vad ska alla andra landsting göra med anledning av Läkarförbundets nedgörande enkät och kraftiga kritik från 700 läkare?

Det enda rimliga är att lägga vårdvalsinförandet på is och invänta ytterligare utvärderingar av vad som faktiskt håller på att hända i Stockholm, Västmanland och Halland - med människors hälsa, behov av vård, inflöde till länssjukvården, socialmedicinska konsekvenser etcetera. Landstingen är ju ändå inte utsatta för straffrättslig påföljd från staten och ibland ska förnuftet och etiken stå ovan lagen. Obstruera riksdagsbeslutet och det vidare införandet av vårdval!!

Bengt Järhult

Bengt Järhult
är distriktsläkare i Ryd.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev