Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Oklart vilken nytta som företagshälsor skapar”

Publicerad: 8 oktober 2015, 05:00

Allt färre anställda får tillgång till tjänsterna och kompetensförsörjningen är bekymmersam, skriver Jan Lidhard.


Inom företagshälsovården bedrivs arbete som kan leda till minskad sjukfrånvaro. Frågan är med vilken inriktning, i vilken omfattning och till vilken nytta. Detta har utretts under cirka ett halvt sekel.

Innehållet i det som kallas företagshälsovård har förändrats i olika riktningar under årtiondenas lopp. Den har stått i ett problematiskt förhållande till arbetsmarknadens parter och till staten. Verksamheten omhuldas däremot av beslutsfattare och många andra på grund av dess ädla syften. Detta har märkts tydligt under de senaste dagarna.

Numera förväntas företagshälsovården i stor utsträckning ägna sig åt arbetsmiljöfrågor på grupp- och organisationsnivå. Det är tämligen oklart hur mycket verksamheten avser kvalificerat individ­inriktat hälsoarbete med bäring på problemen med sjukfrånvaro. Den multimodala ansatsen framhävs. Mycket verkar dock handla om styckevisa tjänster. Hälsoundersökningar är ett viktigt och lönsamt affärsområde. Det säljs även friskvård och livsstilstjänster av må väl-karaktär.

Av offentliga utredningar framgår följande: Det är oklart vad företagshälsor gör och vilken nytta de skapar. Kvalitetsbrister finns. Allt färre anställda får tillgång till tjänsterna. Personal- och kompetensförsörjningen är bekymmersam.

Branschen är präglad av kortsiktigt ekonomiskt tänkande.Tre debattörer med anknytning till företagshälsovården serverar i Dagens Medicin nr 38/15 en synnerligen positiv bild av den nuvarande verksamheten. En fråga hänger dock i luften: Var finnes denna goda cigarr?

Ett råd till debattörerna är att besvara dessa frågor: Vilken omfattning har denna vällovliga verksamhet i dag i förhållande till annan verksamhet? Hur kan verksamheten drivas i önskvärd riktning? Vilka hinder finns för detta?

Redovisa alltså andelen goda cigarrer i den vackra cigarrlåda ni vill sälja. Och gärna även den luft som omger dem.

Relaterat material

"Företagshälsovården gör redan det jobbet"

JAN LIDHARD

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev