Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag08.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Olycklig svartmålning av stomier”

Publicerad: 12 juni 2015, 05:00

På grund av dålig funktion väljer i dag många patienter en stomi före en rekonstruktion, skriver Bo Karlsson, Ilco.


Ämnen i artikeln:

Inflammatoriska tarmsjukdomar

I Dagens Medicin nr 22/15 finns en stor artikel om att många patienter får sin tarm rekonstruerad. Och redan i rubriken placeras en stomi i skamvrån som ”sista alternativ”.

Som lekman och stomiopererad sedan 43 år kan jag inte låta bli att reagera när ”rekonstruktion av tarmen” lyfts till skyarna som ett sätt att slippa stomi, utan att redovisa resultaten.

Jag har varit verksam inom Tarm- uro- och stomiförbundet Ilco sedan 1972 och känner så klart till många lyckade fall av ”rekonstruerande kirurgi” som avser ett flertal olika metoder.

Den tidigaste och kanske vanligaste metoden är ileorektal ana­stomos, IRA. Resultatet har blivit ganska bra genom selektering av de diagnoser som är lämpliga för metoden. Detta gäller nog för all rekonstruktiv tarmkirurgi.

Jag fick en IRA 1967 men eftersom jag har Crohns sjukdom blev resultatet inte bra. Efter fem år och avföring 20–30 gånger per dygn fick jag äntligen min stomi.

På 1970- och 1980-talet utvecklades ”Kockblåsan” som efter en del förbättringar blev en ganska utbredd metod, även här genom urval av patientunderlaget.

Därefter utvecklades ”bäcken­reservoaren”, en behållare gjord av tunntarm kopplad till ändtarmen. Resultaten är mycket varierande. I Ilcos slutna Facebookgrupp har metoden diskuterats, även bland ungdomar, och det är många problem som ventilerats. Jag känner även ett flertal personer som opererats enligt metoden och som går omkring med kroniska proktiter med kontinuerlig medicinsk behandling som följd. Vissa får till och med tömma avföringen med en slang genom anus.

I professionens kvalitets­register för inflammatoriska tarmsjukdomar, IBD-registret, borde man kunna se hur livskvaliteten ser ut för den ”rekonstruktiva” kirurgin. Detta borde ha gjorts innan man målar ut stomin som ett ”sista alternativ”.

Professorn i kolorektal­kirurgi, Lars Påhlman, ledamot i Ilcos förbundsstyrelse, beskriver resultatet av bäcken­reservoar­kirurgi i stora drag som perfekt för 30 procent, ganska bra för 30 procent och knappt acceptabelt för 30 procent. De sistnämnda har mycket besvär, men de står ut. De resterande 10 pro­centen har en ohållbar situation där reservoaren måste tas bort. Mot denna bakgrund anser jag att ett mer nyanserat uttalande om fördelar med en rekonstruktion är på sin plats. Artikeln svartmålar stomier, vilket är olyckligt.

På grund av dålig funktion väljer i dag många patienter en stomi före en rekonstruktion, vilket klart framgår av trenderna i kolorektalcancerregistret.

Mina 43 år med stomi har inte varit problemfria, men med utvecklingen av stomihjälpmedlen lever jag ett gott liv, inte trots min stomi, utan tack vare den.

Relaterat material

Fler patienter skulle kunna slippa stomi

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev