Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Omvård.se till nytta för patienterna

Publicerad: 15 september 2009, 12:04

REPLIK Data om vårdresultat bör nå allmänheten, anser Nina Rehnqvist.


Bengt Järhult kritiserar mig i en debattartikel för att jag medverkat som en av tre medicinska rådgivare till projektet Omvård. Utvecklingen av nätsajten görs med stöd från Svenskt Näringsliv. Den baseras på redan publika data om olika resultat i vården, bland annat från kvalitetsregistren. Vår roll har varit att lotsa projektgruppen genom de svårigheter som finns när det gäller uppgifternas representativitet, validitet och relevans.

I motsats till Bengt Järhult – men i enlighet med både inhemska och utländska bedömare – menar jag att de data som finns, och som används av dem som arbetar i vården för att utveckla och förbättra verksamheten, också bör göras tillgängliga för allmänhet och patienter.

Både på omvård.se och i vår debattartikel i Dagens Nyheter den 1 september redogör vi för de förbehåll om siffrorna som Bengt Järhult anser vara skäl att undanhålla informationen från patienter och allmänhet. Att vissa grupper och medicinska områden inte täcks skulle enligt Järhult utgöra motiv att avstå från att över huvud taget presentera uppgifterna. Jag menar att man då gör det bästa till det godas fiende.

Eftersom jag på olika sätt har medverkat i uppbyggnaden av framför allt kvalitetsregistren, känns det naturligt att delta även i ett utvecklingsarbete som detta. SBU, vars nämnd jag är ordförande för, är inte part i målet – inte på annat sätt än att de mått som ingår i kvalitets­registren kan avspegla förbättringar i vården som delvis är resultatet av tillämpad evidens.

Att försöka göra sådan information mer tillgänglig kan inte vara fel – även om Svenskt Näringsliv står för finansieringen.

Bengt Järhult får stå för den konspiratoriska tolkningen av syftet med en sida som visar upp tidigare publicerad data, redovisad av neutrala erkända källor.

Jag skulle säga att det pågår en mytbildning om otillräckligheten i kvalitetsregistren. Tvärtemot Bengt Järhult menar jag att de visst kan spegla vårdens resultat. De stöder det som är bra i svensk sjukvård (jämlikhet och god kvalitet). Det är min och de två andra medicinska rådgivarnas absoluta mening att patienter och allmänhet både efterfrågar den här typen av data och är omdömesgilla och lagom skeptiska.

Jag menar därför att Omvård redan nu är till nytta för patienter och allmänhet och också för vården. Men givetvis finns goda möjligheter till ytterligare förbättringar.

Nina Rehnqvist

Nina Rehnqvist
är ordförande för Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, och medicinsk rådgivare till projektet Omvård.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev