Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Öppna upp för utlandsstudenter”

Publicerad: 26 juli 2013, 11:54

Alla landsting bör öppna upp för utlandsstudenter att göra praktik hos dem, skriver Ulrika Berglund, ordförande i MSF Utland.


Återigen kan vi läsa att Sverige, ett av världens rikaste länder, är beroende av läkare som utbildat sig utomlands.

Återigen uttalar sig Maria Wedin, Läkarförbundets ordförande, om att hon är orolig för att vi utlandsstudenter ska bli diskriminerade på arbetsmarknaden.

Återigen pratar man om att utlandsstudenter behöver mer praktisk erfarenhet för att kunna jämställas med studenter vid de svenska universiteten.

Problemet har vi sett. Nu är det dags att vi fokuserar på att finna en lösning!

I MSF Utland, en del av Medicine studerandes förbund, vet vi att den absolut bästa lösningen är att erbjuda utlandsstudenter praktik vid svenska sjukhus under sommarmånaderna. Genom en praktikplacering i fyra till åtta veckor lär sig studenterna det svenska sjukvårdssystemet, samtidigt som det ger den framtida arbetsgivaren en möjlighet att påverka studentens utbildning.

I vissa landsting insåg man värdet i att rekrytera utlandsstudenter tidigt och satsade därför på att erbjuda betald praktik under sommarmånaderna, vilket har varit oerhört uppskattat! I andra landsting håller man fortfarande dörrarna stängda med motiveringen att man har så mycket studenter under terminerna och att man inte orkar ta emot fler på sommaren.

De studenter som inte lyckats rycka en av de betalda praktikplatserna, har ofta blivit tvungna att arbeta i stället för att göra en värdefull praktik.

Vi önskar att alla utlandsstudenter ska få samma möjlighet till att göra praktik i Sverige på sommaren. För att detta ska bli verklighet krävs det att alla landsting öppnar upp för utlandsstudenter att göra praktik hos dem i perioden juni –september och att vi får en ersättning under denna period för resa och boende, precis som de svenska studenterna får under sina praktik perioder.

MSF Utland vet att detta kommer att leda till att utlandsstudenter snabbare anpassar sig till det svenska systemet efter utbildningen och därmed fortare kan lägga all energi på sina patienter.

Det är så här MSF Utland tror att man ska arbeta för att kostnadseffektivt öka kvaliteten på den svenska vården. Nu väntar vi på en positiv respons från landsting, politiker och från svenska folket!

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev