Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag26.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Opportunistiskt med hälsokontroll hos tandläkare

Publicerad: 11 Juni 2008, 06:41

Diabetesscreening inom tandvården är inte medicinskt kunskapsbaserad, skriver Peter Uppström.


Med förundran noteras i Dagens Medicin nr 20/08 att Praktikertjänst storsatsar på hälsokontroll hos tandläkare. Första steget är blodsocker och blodtryckskontroll som med hjälp av ett startpaket ska initieras av intresserade tandläkare. Enligt informationsansvarig Annette Birnbaum finns inget ekonomiskt incitament för screeningen – varumärkesvård och patientuppknytning är honnörsord.

För det första: Screening avseende hypertoni och (pre-) diabetes på individer med enda selektionsunderlag att de får tandvård är ej medicinskt kunskapsbaserad. Sjukvårdens kapacitet för uppföljning samt kostnadsaspekterna är ej utvärderade.

För det andra: Blodtrycksmätning är både svår och lätt. Lätt att genomföra tekniskt med modern halv­automatisk oscillometrisk utrustning. Svår att utvärdera, särskilt vid enstaka mätningar, på grund av stor intraindividuell variabilitet, betingad av naturliga, sunda förändringar men även av stressorer i och utanför kroppen, exempelvis smärta eller obehagliga externa stimuli.

Var finns sådana om inte inför och under tandvård?!

För det tredje: Det är allmänt vedertaget att smärta ökar kroppens frisättning av stressorer. Dessa motverkar insulineffekten, med åtföljande höjning av plasmasockernivån även vid fasta, som tandvårdspatienten förutsättes vidmakthålla under kortare eller längre tid av dagen.

Det är medicinsk dogma att organiserad screening är mer effektiv än oorganiserad. Har Praktikertjänst inför detta initiativ samrått med hypertoni/diabetesauktoriteter beträffande utfallsrelaterade och hälsoekonomiska konsekvenser av denna opportunistiska screening?

Vad kan vi vänta oss i nästa steg?

Peter Uppström

Peter Uppström
är privatpraktiker och specialist inom allmän­medicin.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev