Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Organisationen måste vara öppen för alla"

Publicerad: 24 februari 2009, 10:57

DEBATT: Enligt regeringens proposition får farmaceuter och andra förvärva eller starta apotek. Därför krävs en centralorganisation som är öppen för alla småföretagare, skriver Eva-Britt Gustafsson, vd för Apoteket Omstrukturering AB, med anledning av en artikel om Farmacevtföretagarna.


Med anledning av en artikel i Dagens Medicins och Dagens Apoteks nätutgåva den 20 februari om Farmacevtföretagarnas roll på den nya apoteksmarknaden vill jag göra några klarlägganden.

Så som den proposition som regeringen nu har lämnat till riksdagen är utformad kommer det att finnas möjlighet för farmaceuter och andra att förvärva eller starta apotek. För att detta ska kunna genomföras är bedömningen att det krävs en centralorganisation som är öppen för alla småföretagare.

Apoteket Omstrukturering AB, OAB, har därför regeringens uppdrag att skapa en sådan organisation och ansvara för att sälja upp till 200 apotek till småföretagare. Detta bolag bör inte ha någon ägarmässig koppling till Apoteket AB utan snarast möjligt bli helt fristående.

Vi har sedan en tid arbetat med att bygga upp en centralorganisation som främst ska samordna småföretagarnas inköp och behov av IT-system. Men den kan även komma att tillhandahålla annan gemensam service såsom finansiering, viss marknadsföring och redovisning. Syftet med centralorganisationen är att stärka konkurrenssituationen för ”småföretagarapoteken” och lägga en grund för den långsiktiga mångfald som krävs på en väl fungerande marknad.

Det är naturligtvis förbundet med utmaningar och krav på olika sorter kompetens för en enskild person eller småföretagare att driva ett apotek. Här kan Farmacevtförbundet/Farmacevtföre­tagarna och andra intresseorganisationer ha en värdefull och viktig roll genom att stötta de medlemmar som väljer att förvärva eller starta apotek.

För att kartlägga intresset för att förvärva apotek har vi i dagarna gått ut med en öppen enkät som inte enbart riktar sig till farmaceuter och apotekare utan till en bredare målgrupp. Enkäten, som nås via www.omstruktureringsbolaget.se/sv/enkat/, fungerar även som intresseanmälan.

Eva-Britt Gustafsson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev