söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Orimligt att regeringen sitter på skattepengarna”

Hade KD och SD menat allvar med att prioritera kärnverksamheterna hade de sett till att pengarna kom ut till vården, skriver Christine Lorne (C) och Karin Fälldin (C) i en replik.

Publicerad: 4 maj 2023, 12:23

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Christine Lorne och Karin Fälldin.


Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Det är svårt att vänja sig vid att Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna numera ingår i samma (oheliga) allians, men det blir tydligt att så är fallet när de båda replikerar på vår debattartikel och meddelar att regionen, trots inflation och kristider, måste spara mer och att inget krisstöd är att vänta från Tidöpartierna.

Både KD och SD försvarar de minskade statsstöden med att det inte längre är pandemi. Vi har aldrig efterfrågat förnyade pandemistöd, men däremot är det orimligt att regeringen sitter på skattepengarna när vi står inför den värsta ekonomiska krisen på 30 år. Nästa år kommer det att fattas 24 miljarder kronor i välfärden, enligt Sveriges Kommuner och Regioner, SKR. Få har nog missat larmen från kommuner och regioner, med styren från hela den politiska skalan, där alla säger samma sak: krisstöd behövs för att välfärden ska kunna upprätthållas. Det är oroväckande att två av partierna som styr Sverige inte förstår det.

Läs mer: ”C trodde väl inte att pandemisatsningar skulle permanentas?”

KD får det att låta som att vi sitter med 7 miljarder kronor på hög. Sanningen är att regionens överskott används för att amortera lån och betala för investeringar. Om KD vill sluta betala tillbaka lån, alternativt avbryta framtida investeringar, borde de vara öppna med det i stället för att skapa en falsk bild av att vi har mer pengar som går att använda. KD ville i stället finansiera regionen genom höjda sparbeting på våra akutsjukhus och flera hundra miljoner kronor i elstöd från regeringen – som aldrig kom.

Det är sorgligt att SD har fått med sig KD på ett förslag om att låta patienter som ännu inte lärt sig svenska stå för sina egna tolkkostnader. Det är ett förslag som bryter mot hälso- och sjukvårdslagen, urholkar patientsäkerheten och slänger den jämlika vården överbord. Dessutom leder det, tvärtemot vad SD påstår, ofrånkomligen till ökade kostnader. Medan regionen skulle spara 500 kronor per tolkbesök medför ett läkarbesök utan tolk en ökad risk att patienten inte får den vård hen behöver, vilket i sin tur leder till fler läkarbesök. Ett läkarbesök kostar 2400 kronor. ”Besparingen” blir alltså istället ökade kostnader.

Det måste vara svårt att vara kristdemokrat och behöva stå för en SD-politik som gör skillnad på människor, i alla fall om man är den sortens kristdemokrat som tror på jämlikhet och alla människors lika rätt och värde. Är detta med handen på hjärtat verkligen prioriteringar som Désirée Pethrus och Carl-Johan Schiller kan stå för?

Hade KD och SD menat allvar med att prioritera kärnverksamheterna hade de sett till att våra skattepengar faktiskt kommer ut till landets sjukhus och vårdcentraler där de så desperat behövs.

Christine Lorne (C), primärvårdsregionråd

Karin Fälldin (C), ordförande i Folkhälso- och tandvårdsberedningen

Följ debatten:

1. ”Dags att regeringen prioriterar vården”

2. ”C är ansvarigt för en försämrad sjukvård i Stockholm”

3. ”C trodde väl inte att pandemisatsningar skulle permanentas?”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Region Stockholm

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev