Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Orimligt låg lön för stort ansvar”

Publicerad: 16 april 2019, 05:00

Theodor Lav, ordförande och Niki Shams, vice ordförande, Sveriges läkarförbund student.

För att ta hand om svårt sjuka patienter erbjuds vi 22 000 kronor i månaden. Det tycker vi är årets stora aprilskämt, skriver Sveriges läkarförbund student.


Ingen vet att underläkare kan tjäna så lite som 22 000kr (detta gäller exempelvis Region Skåne) med fullt ansvar för människors liv och hälsa. Underläkare går ensamma på våra akutmottagningar. Detta är inte rimligt.

Läkarutbildningen är den längsta utbildningen i hela landet - det tar minst 12 år att bli färdig specialist. Efter 4,5 till 5 års utbildning kan vi läkarstudenter arbeta som underläkare, med handläggning av svårt sjuka patienter. För detta erbjuds vi 22 000 kronor, vilket motsvarar 137 kronor i timmen. Det tycker vi är årets stora aprilskämt!

Under sommarmånaderna, när ordinarie personal tar ut sin välförtjänta semester, går läkarstudenter i slutet på utbildningen in och arbetar som underläkare. Det är ett bra tillfälle att få sin första introduktion i yrket med det ansvar och den kompetens det innebär att arbeta som läkare. Samtidigt som ordinarie personal får ut sin ledighet, bär läkarstudenterna upp vården och får sätta sig in i yrket – en win-win situation!

Tyvärr ser dagens verklighet annorlunda ut. Läkarförbundets löneenkät för 2018 visar att 45 procent av underläkarna inte får tillräcklig handledning och stöd för att bedriva en patientsäker vård. Att under sitt första jobb som läkare, med ansvar för andra människors liv, inte ha en erfaren kollega att rådfråga och vända sig till för hjälp är oroande. När ingen finns på plats är det upp till underläkaren att besluta om nästa steg i vårdförloppet helt på egen hand. Detta drabbar patienterna i slutänden.

Tillsammans med de undermåliga arbetsvillkoren erbjuds och arbetar underläkare för 22 000 till 29 500 kronor i landet. Det är tydligt att arbetsgivarna inom den offentliga vården utnyttjar läkarstudenters vilja att få sitt första läkarvikariat. Tjänsterna innebär en god merit inför den stundande allmäntjänstgöringen som alla läkare behöver genomgå innan de får sin legitimation. Utan vikariaten riskerar studenterna att fastna som underläkare innan de kan gå vidare och så småningom specialisera sig. Genom att begränsa löneutvecklingen och låta underläkare bära upp vården gynnas arbetsgivarna eftersom detta är en billig lösning och studenterna lär sig att visa tacksamhet för sommarens erfarenhet.

Sveriges läkarförbund student anser att dagens löneläge och arbetsvillkor för underläkare är undermåliga. Att inte få ett gott stöd under sitt första jobb som läkare, tillsammans med en orimligt låg lön i relation till det stora ansvaret, är oanständigt. Vi anser att lönerna måste höjas och arbetsvillkoren förbättras – i slutänden drabbas patienterna.

THEODOR LAV, NIKI SHAMS

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev