Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Oseriösa vårdgivare har gynnats

Publicerad: 13 januari 2011, 09:07

Vårdvalet i Stockholm har öppnat för oseriösa vårdgivare som utnyttjar sitt informationsövertag för att utnyttja vårdtagare i utsatta områden, skriver Socialdemokratiska kvinnoförbundets ordförande Nalin Pekgul.


När Vårdval Stockholm infördes vid årsskiftet 2007/2008 var det många läkare och sköterskor som varnade för att systemet skulle gynna oseriösa vårdgivare. Sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) slog ifrån sig kritiken genom att hävda att tillgängligheten har ökat. Nu visar det sig att vårdpersonalen hade rätt.

Före jul stängdes mottagningen Nya Järva i Tensta efter omfattande fusk. Även vårdgivaren Flyktingmedicinskt centrum, FMC, har fått stänga sedan missförhållanden avslöjats.

FMC borde ha stängts igen för länge sedan. Redan 2007 beslutade Socialstyrelsen att granska verksamheten efter indikationer om att allt inte stod rätt till. Trots detta förlängde Stockholms läns landsting avtalet med FMC 2008.

När Socialstyrelsens rapport blev offentlig 2009 uttryckte landstingsledningen sin bestörtning.  Det handlar om brister gentemot våra kanske mest sårbara människor  sade sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) i ett pressmeddelande. Landstinget sade upp avtalet.

Från anmälan fram till rättelse eller nedläggning av en verksamhet som inte fungerar kan det gå lång tid, cirka två år i detta fall. Under tiden är det många människor som kommer till skada, samtidigt som bolagets ägare/vd har tjänat mycket pengar. Därför måste sjukvård till asylsökande skötas av landstinget.

Den moderatledda regeringen har nu infört vårdvalssystemet i hela landet. Regeringens mål är att underlätta för privata aktörer att etablera sig inom primärvården i alla landsting. Vårdvalets signum är att pengarna ska följa patienten.

Detaljerna i ersättningen till vårdgivarna lämnar regeringen över till landstingen.

Vi vet inte ännu hur olika ersättningssystem påverkar vårdkvaliteten men efter de första åren med Vårdval Stockholm vet vi att valfrihetens pris kan bli högt.

I Stockholm har vårdvalet inneburit en utarmning av vården i fattiga områden med många invandrare. I dessa så kallade vårdtunga områden tar ett läkarbesök längre tid på grund av kommunikationssvårigheter, patienternas lägre kunskap om sjukdomar och tabun kring vissa sjukdomar.

Ett ersättningssystem som ger otillräcklig ersättning för vård av krävande patienter kombinerat med etableringsfrihet kan leda till att seriösa vårdgivare lämnar de vårdtunga områdena. De boende lämnas därmed över till mindre nogräknade vårdgivare som är beredda att utnyttja att informationsövertaget ger dem möjlighet att locka till sig patienter trots att den vård de erbjuder har låg kvalitet.

Regeringen struntar i dessa problem för att de är förblindade av sin ideologi, nämligen att privatisera allt.

I Stockholm har oseriösa vårdgivare som i sin marknadsföring vänder sig till bestämda etniska och religiösa grupper i fattiga områden etablerat sig.

Både Nya Järva mottagning och FMC visar hur oseriösa vårdgivare kan verka och tjäna pengar på dålig vård under en ganska lång period innan kontrollsystemet till sist sätter stopp för verksamheten.

Vårdval Stockholm är ett lysande exempel på hur fel det blir när man för samman vård med marknadskrafter. Moderaterna borde akta sig för att göra om samma misstag i resten av landet.

Nalin Pekgul,
 Socialdemokratiska kvinnoförbundet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News