Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Oseriöst budskap om barnvård inte toppen

Publicerad: 2 juni 2010, 11:00

Debattörerna som vill låta barnläkare ta över ansvaret för barn med psykiska problem förordar ett antipsykiatriskt budskap som tillhör det förra millenniet, skriver barnneurologen Harald Sturm.

Ämnen i artikeln:

Barnpsykiatri

Toppen! Professor Hugo Lagercrantz som återigen driver på i en viktig debatt – hur vården av barn och ungdomar med beteendestörningar ska få en bättre vård.” Det betyget sattes av Dagens Medicin på en debattartikel i Dagens Nyheter den 15 maj om ”att låta barnläkarna ta ansvar för barns psykiska problem”.

De som i artikeln hävdar att de värnar om barns psykiska välmående i samhället är Hugo Lagercrantz, professor i pediatrik och känd för sitt engagemang för de tidigt födda barnen samt barnläkaren Salomon Schulman. Man borde kunna ställa höga vetenskapliga krav på deras påståenden. Dessa saknar dock stöd inom det aktuella vetenskapliga kunskapsläget.

Det förs ett förvirrande resonemang om skillnaden mellan barnpsykiatri och barnmedicin, man ifrågasätter existensen av flera specialistläkargrupper samt rankar pediatriker som hjärnforskare och neuropsykiatriker.

Författarna blandar ihop olika mediciner som till exempel amfetamin med metylfenidat. Man påstår att allvarliga biverkningar gör skada, vilket hundratals vetenskapliga undersökningar har visat att så inte är fallet.

Ännu allvarligare är okunskapen i psykiatrisk terminologi. Man förväxlar diagnostiska begrepp som autismliknande tillstånd med autismspektrumstörning och ritar därmed en ny epidemiologisk karta som inte stämmer överens med det aktuella neuropsykiatriska sjukdomspanoramat.

Man har inte heller uppmärksammat att det redan finns ett forskningscentrum vid Karolinska institutet för utvecklingsrelaterade störningar under tidig ålder, och att det finns specialiserade team i Stockholm, inriktade på att just upptäcka tidiga sociokommunikativa avvikelser hos barn.

Man föreslår att ”Barn- och ungdomspsykiatrin och skolläkarverksamheten bör tas över av barnläkare och till fullo integreras i den barnmedicinska specialiteten.”

Artikeln sprider ett oseriöst budskap som kan få precis den motsatta effekten för de drabbade, nämligen barnen. Förslaget skulle ge barnläkarna ett ”tillskott” mellan 3 och 5 procent av barn-populationen att ta hand om. Är det verkligen vad de flesta barn-läkare vill och kan bemöta?

Det är beklagligt att författarna förordar ett antipsykiatriskt budskap som tillhör det förra millenniet. Neuropsykiatri är per definition tvärvetenskaplig. Framsynthet innebär en utveckling av både barnmedicin och barnpsykiatri tillsammans för att hjälpa barnen som vi alla vill värna om.

Harald Sturm,
barnneurolog och barnpsykiater, neuro­psykiatriska resursteamet sydost, BUP Farsta, Stockholm

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev