fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Oskuldskontroll skäl nog att dra in legitimationen”

Publicerad: 16 oktober 2015, 05:00

Anna Starbrink (FP), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden i Stockholms läns landsting, och Cecilia Elving (FP), landstingsledamot, styrelseledamot Liberala kvinnor.

Foto: Anna Molander (vänstra bilden)

Tvångs­under­sökningar av flickors underliv är förkastliga – och dessutom olagliga, skriver två folkpartister.


Oskuldskontroller är något helt oacceptabelt och strider mot värderingarna i den svenska hälso- och sjukvården. Tvångs­under­sökningar av flickors underliv är förkastliga – och dessutom olagliga. När så sker måste rättsväsendet stoppa förövarna. Men inga oskuldskontroller borde vara tillåtna – vare sig i eller utanför sjukvården.

Lagstiftningen är inte tillräcklig tydligt när det gäller ovetenskapliga undersökningar. Lagen och regelverket kring ­läkares legitimation måste göra tydligt att oskuldskontroller eller andra ovetenskapliga och kränkande undersökningar inte är tillåtna.

Oskuldskontrollerna strider uppenbart mot kravet på vetenskap och beprövad erfarenhet. Redan det måste innebära att inte bara rättsväsendet utan även Inspektionen för vård och omsorg ingriper och att berörda läkare kan tas ifrån sin legitimation. Den etiska aspekten av att bidra till en förtryckande hederskultur borde då ses som en försvårande omständighet.

Landstingen och regionerna måste ta entydigt avstånd från oskuldskontroller och mot varje form av vård under tvång (utöver det som är reglerat i lagen kring tvångsvård där patientens eller annans liv och hälsa är hotat). Men problemet är större än sjukvården. Lagen måste skärpas så att oskuldskontroller blir olagliga oavsett var och av vem de utförs.

Det går inte att ”kontrollera” flickors ”oskuld” med medicinska undersökningar.

Det går inte att ”kontrollera” flickors ”oskuld” med medicinska undersökningar. Oskuldskontroll handlar enbart om att förnedra flickor och unga kvinnor och kontrollera deras liv. Sjukvården får aldrig medverka till något sådant utan ska i stället med övriga samhället arbeta mot hederskultur.

Om flickor och kvinnor ber om oskuldsintyg ska vården bemöta dem på ett respektfullt sätt. En läkare kan aldrig utfärda ett sådant intyg, men vården ska ge hjälp och stöd, och kontakt vidare med frivilligorganisationer, socialtjänst och polis.

En läkare som döms för brott kan bli av med legitimationen. Men det borde ske långt tidigare – även i fall som inte involverar rent tvång. Att förstärka hedersförtryck och utöva humbug ger två starka skäl att dra in legitimationen för läkare som utför oskuldskontroller och påstår sig kunna utfärda oskuldsintyg.

ANNA STARBRINK OCH CECILIA ELVING

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev