Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Ovärdig retorik från Johansson"

Publicerad: 23 februari 2009, 15:52

DEBATT: Det förra statsrådet Ylva Johansson (s) måste sluta med sin hotretorik. Den är ovärdig och skadar det entreprenörskap som är så välbehövligt på apoteksområdet, skriver tre apotekare.


Ylva Johansson skrev i Svenska Dagbladet i torsdags att socialdemokraterna vid ett maktövertagande avser att återreglera apoteksmarknaden om regeringen går vidare med det förslag som i dag ligger.

Ylva Johansson är kreativ i sin tolkning av fakta, det vet vi sedan den gången hon lyckades vrida EU-domstolens fällande dom i apoteksfrågan till att bli en uppskattande kommentar till det fantastiska svenska systemet.

Den här gången ”glömmer” Johansson att nämna att en tredjedel av de apotek som ska säljas ut kommer att öronmärkas för enskilda entreprenörer.

Även bland de apotek som blir kvar i Apoteket AB:s ägo ska en relativt stor del drivas i en franchisingmodell. Detta innebär att vi som är mottagare av socialdemokraternas återkommande hot i den här frågan till stor del är småföretagare, eller drömmer om att bli det. Men det vill inte Johansson förstå, av valtaktiska och vänsterideologiska skäl. Valtaktiken i detta gäller i stället pensionärerna. I socialdemokraternas interna opinionsundersökningar har man funnit att det i den gruppen finns gehör för den här frågan, och nu vill man åt de rösterna.

Tyvärr drabbas då vi som är övertygade om att det går att göra ett bättre jobb för den enskilda kunden än vad Apoteket AB i dag klarar av och vi som brinner för att prova våra vingar som företagare. Tidigare har socialdemokraterna mer eller mindre tydligt hotat med att åter lära oss farmaceuter att stava till expropriera, nu skriver man i stället:

”Men reglerna för prissättning kommer att ändras radikalt och reglerna för vilka som får äga apotek kommer att ses över. Det räcker långt”.

Det är en häpnadsväckande mening. Vad innebär detta för den enskilde farmaceuten i Örnsköldsvik som just startat sitt apotek? Att Ylva Johansson via lagändringar kommer att driva henne i konkurs? Att socialdemokraterna kommer att tvinga henne att avskeda sin personal och bugande krypa tillbaka till den statlige arbetsgivaren och be snällt om att få komma tillbaka, eftersom alternativa arbetsgivare inte kommer att finnas?

Förstår Johansson vad det är hon skriver? Om farmaceuten i Örnsköldsvik faktiskt trotsar ”den nya prissättningen” och driver vidare sitt apotek, vad kan vi vänta oss då? Att hon hittar ett hästhuvud i sängen när hon kommer hem på kvällen?

Ylva Johansson och socialdemokratin måste sluta med sin hotretorik, det är ovärdigt och skadar det entreprenörskap som är så välbehövligt på det här området.

Joakim Söderberg är apotekare, företagare och blivande apoteksägare.

Hanna Gyllensten är apotekare, ordförande i Apotekarsällskapet och blivande apoteksägare.

Laila Yakob, är apotekare, kassör i Apotekarsällskapet och blivande apoteksägare.

Joakim Söderberg, Hanna Gyllensten, Laila Yakob

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev