Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Överdrivet intag av kostfibrer kan ligga bakom funktionell tarmsjukdom

Publicerad: 3 oktober 2007, 04:35

Pröva fiberreducerad kost för IBS-patienter, föreslår läkarna Kristina Zachrisson och Peter Benno.


Ämnen i artikeln:

IBS

Funktionell tarmsjukdom eller som det också kallas, irritable bowel syndrome, IBS, förekommer med en prevalens i upp till 25 procent i en västerländsk befolkning. Av dessa beräknas cirka 30 procent söka sjukvård och är således en vanlig patientkategori på våra mottagningar.

Patienter med IBS har ofta en karakteristisk anamnes där flera av de så kallade rom-kriterierna uppfylls. Dessa inkluderar bland annat buksmärtor som lindras av tarmtömning, ändrad tarmtömningskonsistens/frekvens, känsla av ofullständig tarmtömning samt uppkördhet och uppblåsthet i buken. Det sistnämnda symtomet figurerar regelbundet på löpsedlarna i kvällspressen under rubriken ”Vad gör jag med min ballongmage?”

Orsaken till IBS är okänd men i litteraturen diskuteras flera mekanismer som exempelvis motorikstörning, ökad ­visceral sensibilitet, psykologiska faktorer, tidigare genomgångna tarminfektioner men också kostfaktorer.

I vår dagliga mottagningsverksamhet träffar vi på en växande skara patienter som uppfyller kriterierna för IBS men noterar att många av dessa patienter har en symtomdebut eller försämring av tidigare besvär som överensstämmer med en samtidig ändring av kosten.

Det finns i dag en allmän trend att övergå till en mer fiberrik kost. Skälet till en sådan ändring kan vara ett allmänt ”hälsotänk” som inte så sällan är kopplat till försök att minska i vikt.

Många som börjar med en mer fiberrik kost får problem med oregelbundna tarmtömningar, gaser, buksmärtor och uppblåsthet. Sammantaget således symtom som är i allt överensstämmande med IBS.

Ofta kopplas besvären inte ihop med koständringen utan patienten uppfattar sig i det läget som ”dålig fiberätare” och drar slutsatsen att fiberintaget är för lågt – en slutsats som legitimeras av omgivningsreklam om att ”ett högt fiberintag är bra för en dålig mage”.

Torsdagens ärtsoppa kan vi kanske klara men att till denna addera ett dagligt intag av fullkornsbröd, fiberberikade flingor, fullkornspasta och råkostbordets alla varianter på grönsaker fungerar inte för många av oss utan leder till ökad gasbildning (metan, vätgas och koldioxid) med buller, körningar, smärtor, uppspändhet och flatulens. I sin iver att äta ”rätt” har många patienter övergått till ett ”betande” kosthåll och det är i detta skede som vi på mottagningen ofta träffar en plågad patient.

Kostanamnesen ger snabbt besked om vad det hela handlar om och patienten blir ofta mycket förvånad när vi påpekar att orsaken till besvären inte är ett för lågt intag av fibrer utan en på tok för hög konsumtion.   

En förutsättning för att få patienten att anamma vår förklaring till besvären är att gå igenom mekanismerna för digestionen. Vi poängterar nogsamt att födan som inte digereras i tunntarmen, som fibrer, fermenteras i colon av våra naturliga tarmbakterier under bildning av gas med IBS-liknande symtom till följd.  

Reduktion av fermenterbara fibrer eventuellt i kombination med tillägg av ett icke fermenterbart bulkmedel (exempelvis Inolaxol) ger hos många av dessa patienter en synnerligen positiv effekt på välbefinnandet. Många uttrycker också sin förvåning över hur överreklamerat fibrer har blivit vad avser tarmfunktionen. Det finns naturligtvis positiva effekter med fibrer, inte minst på metabola parametrar, men vi tror bestämt att ”lagom är bäst”.

Vi vill således uppmana alla som kommer i kontakt med IBS-patienter att överväga om det ligger ett överintag av fibrer bakom merparten av symtomen och pröva en fiberreducerad kost. Vår uppfattning är att det finns en stor grupp patienter med iatrogen IBS!

Kristina Zachrisson, Peter Benno

Kristina Zachrisson
är med dr vid Täby närsjukhus.

Peter Benno
är leg läk vid endoskopienheten Hötorget i Stockholm.

Ämnen i artikeln:

IBS

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev