Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

onsdag12.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Ovetenskaplig hållning till statistikproblem

Publicerad: 16 december 2009, 06:10

REPLIK Konsulten Fredrik Westander har inte förstått vår kritik mot de öppna jämförelserna, skriver Mats Granvik och Anders Paperin från Landstinget Dalarna.


I fyra debattartiklar har vi i Dagens Medicin fört fram kritik mot redovisningssättet i Öppna jämförelser , ÖJ, se senast nr 49/09. Det handlar om fel fokus, missvisande och vilseledande rangordning och färgläggning (grönt = ”bäst” och rött = ”sämst”) och felaktiga signaler om utvecklingen över tid. Genom att redovisningsansvariga inte insett vikten av att ta hänsyn till slumpmarginalerna vid urvalsundersökningar, så betraktas ungefärliga skattningar respektlöst och felaktigt som exakta, dessutom in absurdum: ”Kommuner som har likadant värde i tabellbilagan kan få olika rankingvärden beroende på att det finns fler decimaler än vad vi visar”. Redovisningarna blir därmed helt utan värde.

SKL:s vd håkan Sörman har i en tidigare replik visat att han missat vår kritik. Samma brist visar nu också ”ÖJ-konsulten” Fredrik Westander i en replik, se nr 50/09, till vårt senaste debattinlägg.

Han tydliggör detta med sin ovetenskapliga hållning gentemot den statistiska problematik han aktualiserat: ”… resultaten för alla indikatorer är färglagda, så att sju landstings resultat alltid är gröna, sju gula och sju röda. Detta gör vi medvetet utan hänsyn till slumpvariation, varierande indikator- eller datakvalitet.”

Följden av detta blir att slumpen avgör om ett jämförelseobjekt målas ut med grön, gul eller röd färg. Det är oseriöst, missvisande och vilseledande. Och dessutom onödigt fördummande.

ÖJ är i grunden en god idé – men den missvisande och vilseledande rangordningen och färgläggningen måste tas bort!

Det måste gå att lita på att det rör sig om relevant och rättvisande information och inte, som nu, behöva känna att man blivit indragen i ett tidsfördriv av typen ”Finn alla fel!”. Kvaliteten på hela konceptet måste säkras!

Vi har frågat oss varför detta inte redan skett. Att Sörman och Westander inte tar till sig av vår kritik ger oss en del av svaret.

Vi börjar emellertid ana att alltför många involverade aktörer inte egentligen bryr sig.

Mats Granvik
är utredare i Landstinget Dalarna.

Anders Paperin
är tf utvecklingschef i Landstinget Dalarna.

Relaterat material

Vi döljer inte några brister i underlaget

Hur kan de här stolligheterna få fortsätta?

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev