Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Pandemi fel tillfälle för politiskt tjafsande

Publicerad: 18 augusti 2009, 14:04

Ta några miljarder från biståndsbudgeten till influensavaccinering, föreslår Göran Thingwall.


Jag läste i Expressen den 20 juli under Dagens politiska fråga: ”Ska vaccineringen mot svininfluensan vara gratis?”. Socialutskottets Ylva Johansson (s) och Cecilia Widegren (m) lyckas naturligtvis ha olika uppfattning i frågan. Varför göra partipolitik av en för landet högst viktig fråga?

Skäms på er! Social­utskottet ska självfallet, enhälligt, ta initiativ i frågan och hitta en lämplig lösning för landets bästa. Vi har nu en pandemi och då gäller det att inte tjafsa och försöka vinna en eller annan politisk poäng.

Vi måste självfallet vaccinera hela befolkningen och det vore väl ynkligt om landet med världens högsta skattetryck inte har råd att vaccinera sina invånare. Vi ger exempelvis dryga 30 miljarder kronor i bistånd årligen till ett antal länder och för att lyckas gneta ihop till denna summa måste vi ju vara friska och arbeta. Varför inte ta några miljarder från denna budget och se till att vi även fortsättningsvis kan ta ett globalt ansvar?

Massvaccinering blir ett logistiskt problem, skrev någon nyligen. Vadå? Ställ upp alla på ett, eller flera, led mellan Ystad och Haparanda och utmana alla oss som kan ge sprutor om vem som sticker flest! Vinnaren blir skattebefriad livet ut. Det skulle kunna bli en riktig folkfest! Rentav tidernas dokumentärformat för någon av tv-kanalerna. Och, se där, kanske vi har lösningen på finansieringen? Kanal X sponsrar vaccineringen och får tv-rättigheterna.

Får se nu, om det blir riksdagen eller regeringen som tar ett beslut om fri vaccination nu, observera nu – inte i morgon!, för alla landets invånare och som vi alla redan har pröjsat för! Det är knappast fråga om gratis vaccination utan vaccination för redan surt inarbetade pengar.

Göran Thingwall

Göran Thingwall
är riksdagsledamot (m) och läkare.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev