Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Påståendet att patienter tror de är botade stöds inte av statistik”

Publicerad: 12 februari 2014, 09:00

Det är olyckligt att förenkla problemet till bara en fråga om patienter tror att de är friska, skriver Allan Larsson, Hjärtlung, som har reagerat på en artikel om en vetenskaplig studie.


I artikeln ”Infarktpatienter tror de är botade…” sägs att majoriteten av patienterna som har genomgått ballongvidgning tror att de är friska efter att ha genomgått ballongvidgning, men påståendet stöds inte av den statistik som redovisas (eller för den delen av någon annan statistik i Spici, den studie som artikeln bygger på).

I samband med ballongvidgningen kryssar 19 procent för alternativet ”jag är frisk” (vad de nu menar) ”och behöver inte ändra min livsstil”.

Konstruktionen av kryssalternativen är inte helt lyckad, men hur som, 58 procent säger att de fått veta att de har underliggande problem, men ändå är det tydligen bara en del av dem som deltar i sjukvårdens rehabilitering.

Och hela 23 procent har inte uppfattat någon information alls (14 procent svarar att de inte fått någon, 9 procent kommer inte ihåg) – och det måste man göra något åt, så får det inte vara.

Det finns inget som tyder på att sjukvården generellt är dålig på att informera, så till exempel uppger 78 procent att de har fått konkreta råd om hur de ska undvika framtida hjärtbesvär. Men det finns inget entydigt samband mellan graden av friskhet, kunskap och benägenhet att delta i rehabilitering/ändra livsstil.

En kvinna som fick tbc i unga år, och som äldre också hjärtinfarkt säger, om jag förkortar: så här i efterhand kan jag tycka det är märkligt, jag var väl medveten om orsakerna till hjärtinfarkt genom mitt engagemang i Hjärt- och lungsjukas riksförbund, och ändå: jag rökte, vägde för mycket, slarvade med maten och stressade. (ur boken Akademiska sjukhuset 1708 –2008 sidan 318).

Det är det som är gåtan och problemet, det hjälper inte bara att veta.

Jag delar naturligtvis helt den i artikeln intervjuade Joep Perks uppfattning om att alltför många patienter inte tar sin sjukdom på allvar. Men det är olyckligt att förenkla problemet till att bara vara en fråga om patienter tror att de är friska (i ordets egentliga mening) – det är ett påstående som gör sig bra i rubriker, men mest verkar vara en fix idé man misslyckats med att leda i bevis.

Förmodligen behövs det en mycket handfast vägledning för att få fler att delta i sjukvårdens rehabilitering (recept från läkaren att delta, kallelse från hjärtsköterskan, något sådant) och vi i Riksförbundet Hjärtlung vill gärna försöka medverka till att skapa en modell för hur detta ska gå till: när och hur förmedlar man bäst information och uppmaningar.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev