Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag06.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Patienter får ut medicin som saknar läkemedelsförsäkring”

Publicerad: 13 september 2017, 05:00

Lars Ohly, ordförande, Funktionsrätt Sverige, och Robert Ström, verk­ställande direktör, Läkemedels­försäkringen.

Varje år säljs hundratusentals förpackningar av läkemedel som saknar läkemedelsförsäkring på apoteken och varje år skadas ett antal patienter av dessa läkemedel, skriver Funktionsrätt Sverige och Läkemedelsförsäkringen i en gemensam debattartikel.


Ämnen i artikeln:

LäkemedelLäkemedelsverketTLVFarmaci

De flesta leverantörer av läkemedel i Sverige är anslutna till Läkemedels­försäkringen som innebär ett mycket bra skydd för patienten.

Men det finns ett problem. Eftersom alla leverantörer av läkemedel inte är anslutna uppstår ett glapp, som innebär att läkemedel som inte är läkemedelsförsäkrade säljs på apoteken varje år.

Problem uppstår framför allt när ett oförsäkrat läkemedel blir utvalt till ”periodens vara” av Tandvårds- och läkemedelsförmåns­verket, TLV. Av konkurrensrättsliga skäl kan TLV inte kräva att ett läkemedel ska ha läkemedelsförsäkring för att få bli periodens vara.

Dessa läkemedel når Funktionsrätt Sveriges medlemsförbunds medlemmar, ibland utan deras vetskap. Patienten går in på apoteket med ett recept på ett försäkrat läkemedel och ut med ett annat som saknar läkemedelsförsäkring, utan att veta om det. Detta utgör givetvis en stor risk för patienten om en skada skulle uppstå.

Detta utgör givetvis en stor risk för patienten om en skada skulle uppstå.

Är läkemedlet försäkrat via den svenska Läkemedelsförsäkringen kan patienten få både en reglering av skadan och en bedömning som ger möjlighet till överklagande hos Läkemedelsskadenämnden.

Patientsäkerheten kräver att patienter ges möjlighet att känna till vilka läkemedel som har ett omfattande försäkringsskydd, och vilka som inte har det. Frågan utreddes i en statlig utredning för fyra år sedan men inget beslut har tagits.

Funktionsrätt Sverige och Läkemedelsförsäkringen vill nu att regeringen agerar. Vi anser, i enlighet med utredningsförslaget, att patienten alltid i samband med utlämnandet av ett läkemedel, ska få veta om det saknar läke­medels­försäkring och då ha möjlighet att välja ett annat alternativ. Detta innebär att patienten får samma rätt till konsumentupplysning som vilken annan konsument som helst. Vi framhåller även vikten av att den läkare som förskrivit läkemedlet får en återrapportering från apoteket att läkemedlet har bytts ut till ett annat. Detta för att stärka patientsäkerheten när biverkningar journalförs och rapporteras in till Läkemedelsverket.

Frågan om fullgod försäkringslösning för läkemedel är en fråga om tilltro till vården och om en trygg patienttillvaro. Vi hoppas att våra folkvalda politiker nu visar att alla patienter i Sverige har rätt att omfattas av samma försäkringsskydd vid en läke­medels­skada.

LARS OHLY OCH ROBERT STRÖM

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev