Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Patienter med frikort ger bort dyra läkemedel

Publicerad: 2 februari 2010, 13:08

Myndigheterna måste kontrollera överförskrivningen av läkemedel bättre, anser läkaren Osama Al Rayyes.


Alla vet att läkemedel kostar mycket. I stora delar av världen kan man inte köpa de nya och dyra läkemedlen som vi har i Sverige. Där används fortfarande billiga äldre läkemedel som inte längre brukas i Sverige – till exempel blodtryckssänkande Aldomet (metyldopa).

I Sverige, med hög kvalitet i vården, erbjuds patienten moderna läkemedel med bra effektivitet och få biverkningar. Visserligen byts många medel ut mot billigare likvärdiga för att minska kostnaderna något för skattebetalarna.

Men vad som provocerar mig är att patienter med frikort utnyttjar systemet. Man samlar på sig omfattande lager med dyra läkemedel. Det tack vare högkostnadskort och genom att ställa krav på läkare att skriva ut fler och fler recept. Mediciner som är mycket dyra, till exempel Nexium, smärtlindrande medel och sömntabletter, skickas sedan utomlands till anhöriga och kompisar, eller delas ut till vänner här i Sverige.

Jag har träffat en patient som hade en stor kartong full med olika läkemedel, bland annat flera hundra tabletter Alvedon och Nexium. Enligt mina källor är det lätt att få recept på vilket läkemedel som helst från vissa läkare.

Vem är det då som skriver ut recept utan kontroll? Tyvärr till största delen läkare på vårdcentraler, såväl privata som landstingsägda. Läkare på sjukhus kan kontrollera recept via Meliorprogrammet.

Eftersom överförskrivningen innebär stora kostnader för samhället anser jag att läkarna måste börja fundera lite över sin roll i detta. Läkaryrket kräver ärlighet och god etik i alla led, vi bör inte hjälpa folk att utnyttja systemet.

Socialstyrelsen och andra kontrollerande verksamheter har enbart fokus på läkare som skriver ut mycket narkotika. Men de glömmer bort de andra som skriver ut mängder av dyra mediciner till kostnader bra mycket högre än narkotika.

Det är dags att myndigheterna tar den här frågan seriöst och inte väntar längre. De måste försöka att hitta en lösning för ­läkemedelskontroll och expediering. När man hittar en lösning i denna fråga kommer vi att spara mer pengar än vid läkemedelsbyten.

Osama Al Rayyes
är specialist i internmedicin, nefrolog, PhD, och verksam på Sjukhuset i Hässleholm.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev