Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Patienterna har fått en mer tillgänglig sjukvård

Publicerad: 9 december 2011, 14:31

Det är inte första gången som Dag Larsson kritiserar Vårdval Stockholm, ett vårdval som har gett Stockholms patienter en bättre och mer tillgänglig sjukvård. Larssons påståenden blir dock inte mer sanna för att han upprepar dem.


Det är olyckligt att inte Social­demokraterna har kommit längre i sin syn på tillgänglighet och valfrihet för patienten.

Sjukvården i Stockholm har blivit mer jämlik. Det har blivit lättare att få träffa en läkare och läkarbesöken har framför allt ökat för människor i socialt utsatta områden. Detta bekräftas också i Karolinska institutets folkhälso­akademis två senaste utvärderingar av Vårdval Stockholm.

Dessutom har invånare i Stockholms län möjlighet att välja vård i hela länet. De kan välja hus­läkare eller mödravårdscentral som ligger nära till exempel särbon, mamma eller arbetet i stället för nära bostaden. Vi vill till skillnad från Socialdemokraterna inte låsa fast människor i stadsdelar och fördela pengar utifrån geografiska gränser – vi vill utgå ifrån människors behov och egna önskemål.

Förändringar och förbättringar görs nu, med syfte att primär­vården ska bli ännu bättre. ­Alliansen kommer att satsa på vårdpersonalens kompetens­utveckling. Medarbetarnas kompetens är den enskilt viktigaste faktorn för en god sjukvård. För att stimulera fortbildning kommer ersättning att betalas till vårdcentraler för sjuksköterskors och läkares deltagande i fortbildning.

Vi satsar på hälsosamtal för 75-åringar, högre ersättning för förebyggande insatser och vi inför differentierad besöksersättning. Med en sådan får mottagningarna olika betalt beroende på patientens behov av sjukvård. Under 2012 kommer ett förslag tas fram på hur detta ska genomföras så att vårdbehovet kompenseras ännu mer träffsäkert.

Att som Dag Larsson påstå att 40 nya vårdcentraler, kortare vänte­tider genom vårdval och nöjdare patienter är ett misslyckande, är att underkänna medborgarnas erfarenheter och de utvärderingar som gjorts.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev