Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Patientsäkerhet och arbetsmiljö kräver fortbildning”

Vi vill stärka arbetsgivaransvaret för regelbunden fortbildning inom alla legitimationsyrken, skriver Lina Nordquist (L) i en replik.

Publicerad: 4 december 2020, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson.

Foto: Charlotte Rueckl


Ämnen i artikeln:

LäkarförbundetSocialstyrelsen

Det måste vara självklart för var och en av oss att den som ska hjälpa oss när vi blir sjuka är kunnig och uppdaterad på de senaste behandlingsmetoderna. Lika självklart måste det vara för sjukvårdens anställda att få utvecklas i sitt yrke, känna yrkesstolthet och slippa trolla med knäna. Därför krävs en reglerad fortbildning – vi liberaler håller helt med Sofia Rydgren Stale och Sveriges läkarförbund om detta. 

I Sverige är regelbunden fortbildning inte obligatorisk för sjukvårdens professioner. Detta måste åtgärdas. Liberalerna vill stärka arbetsgivaransvaret för regelbunden fortbildning inom alla legitimationsyrken. 

Vi vill att Socialstyrelsen ges i uppdrag att i samverkan med parterna ta fram program för obligatorisk och kontinuerlig fortbildning. Detta behöver vara ett uttalat ansvar för varje arbetsgivare och på sikt ett krav för att en yrkesperson ska få behålla sin legitimation. 

Vi tror att rätten till kunskap behöver stärkas även på andra sätt. 

Sverige bör ta fram en nationell standard med tydligt definierade krav på handledning och kvalitet vid läkarutbildningens AT/BT och verksamhetsintegrerat lärande, VIL. 

Vi anser också att läkares specialisering, ST, bör få större akademiska inslag och teoretiska kursmoment. 

Vid specialistutbildning för sjuksköterskor bör universiteten stå för de teoretiska delarna, men arbetsgivarna ha ett tydligt arbetsgivaransvar för den praktiska träningen och kontrollen av färdigheterna. 

Sjukvårdens anställda behöver vara ständigt uppdaterade för att möta utvecklingen och ta vara på nya möjligheter. Vi är övertygade om att våra förslag gör dem kunnigare och mer agila, men också yrkena roligare. 

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson

 

Replik på:

”Reglerad fortbildning för läkare är en investering”

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev