Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Personligt ansvar är bra”

Med ett större fokus på personligt ansvar för de egna patienterna kommer svensk sjukvård att blomstra, skriver Magnus Isacson, ordförande för Sfam. (3 kommentarer).

Publicerad: 23 mars 2021, 04:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Magnus Isacson, ordförande Svensk förening för allmänmedicin, Sfam

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån


Ämnen i artikeln:

SfamDigital vård

Inom svensk sjukvård tror många styrande att standardiserade flöden, smarta ersättningssystem, reglerad samverkan och patientkontrakt kommer att lösa det mesta. I framtidens sjukvård blir kontinuiteten och det mellanmänskliga inte lika viktiga när vi har artificiell intelligens, AI. De personliga relationerna tonas ner till förmån för algoritmer och registreringar. Miljarder satsas på digitala system som sedan läggs ner och på att ta fram visioner och projekt som låter fina men som vi inom sjukvården varken behöver eller vill ha.

Och visst går utvecklingen snabbt och visst har vi redan nu en stor nytta av en del av den digitalisering vi har genomfört. Men inom överskådlig framtid kommer de enskilda medarbetarna inom vården vara den mest värdefulla tillgång vi har. Och för att dessa ska kunna leverera och utveckla vården behöver de ges ett rimligt uppdrag och en arbetssituation som de känner att de har kontroll över. 

För att de ska få detta behövs adekvat finansiering, mindre kontraproduktiv och klåfingrig politisk styrning, färre storslagna visioner och färre projekt som inte har förankrats hos dem som berörs. Med en högre grad av professionsstyrning och ett större fokus på personligt ansvar för de egna patienterna kommer svensk sjukvård att blomstra.

Poängen är nämligen, mina damer och herrar, att personligt ansvar med rimliga förutsättningar är bra. Personligt ansvar är rätt, personligt ansvar fungerar. Personligt ansvar tydliggör, skär igenom snömos och fångar kärnan i varför vi blev läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter och psykologer. Personligt ansvar i alla dess former; personligt ansvar för en operation, för en begränsad lista med patienter, för en behandling, för en utredning, för samarbeten, möjliggör och symboliserar strävan efter en bättre sjukvård. Och lita på mig när jag säger att personligt ansvar, motpolen till New public management och detaljstyrning, inte bara kommer att rädda den enskilda patienten utan hela den dysfunktionella organism som kallas svensk sjukvård! Tack så mycket!

Magnus Isacson, ordförande Svensk förening för allmänmedicin, Sfam

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-03-24

Tyvärr kommer Du nog inte att få några reaktioner från de som varit ”ledsagare” på denna väg mot undergång. Den fragmentariska vården (och omsorgen ) är lättare att reglera för administratörer och politiker än självständiga människor som valt att arbeta inom vårdyrken för att göra skillnad för patienter och brukare. Tyvärr finns det alldeles för mycket sjukvårdsadministrativ personal ( både i regioner och kommun) vars enda uppgift är att skapa system som tar tid från vårdpersonal som ska träffa patienterna. Inom mitt eget yrke som sjukgymnast känns det som att det numera är lika mycket administrativ tid framför datorn som patienttid! Stor skillnad under de senaste 10 åren! Lyckligtvis känns det som att en motreaktion trots allt är på väg - startskottet har gått!

Janne Hammarlyck Leg.sjukgymnast

 

2021-03-24

Efter många år med patientarbete på vårdcentral och på 1177 kan vi bara tacka för en synnerligen välformulerad analys av läget i svensk sjukvård. Och för vad som krävs för att vända utvecklingen! Det finns hopp! Tack👍

Gamla i gamet

 

2021-03-23

Jag instämmer i med Magnus Isacsons argumentation för personligt ansvar. Men personligt ansvar gäller inte bara vad alla 22 (!) legitimerade vårdyrkesgrupper gör i sin yrkesutövning när de är i tjänst. De krävs ett övergripande medicinskt ansvar för patienterna över tid, särskilt för patienter med ett eller flera kroniska hälsoproblem, dvs vårdens vanligaste patienter. Endast generalist-orienterade läkare kan ta ett sådant övergripande integrerat medicinskt ansvar. Se även följande länk: https://841f7ceb-9687-45b1-9ca6-2f16a5724246.filesusr.com/ugd/69a2cc_7a76a0ec8a9e4623bee193c752f10699.pdf

Gunnar Akner

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

SfamDigital vård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev