onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Plånboken ska inte avgöra om du får neurologisk vård”

Vårdval neurologi har lett till en ojämlik, otillgänglig och orättvis vård i Stockholm. Därför ska vårdvalet nu avvecklas, skriver Jonas Lindberg (V) i en replik. (1 kommentar)

Publicerad: 8 september 2023, 03:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd i Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

Vårdval

Tor Ansved, verksamhetschef på Neurology Clinic Stockholm, menar i en debattartikel på dagensmedicin.se 7 september att en avveckling av vårdval neurologi i Region Stockholm kommer att drabba utsatta patienter. I verkligheten är det precis tvärtom. Syftet med att driva den här vården i egen regi på akutsjukhus och akademiskt specialistcentrum är att just utsatta patienter ska få ett bättre omhändertagande.

Förändringen kommer att leda till bättre kompetensförsörjning, eftersom neurologer på sjukhusen kan ingå i jourlinjer och bibehålla en bredare kompetens. Forskning och utbildning kommer också att gynnas. Vi har gång på gång sett hur vårdval med brist på specialister fungerar dåligt – ett annat sådant exempel är den allergologiska vården i Region Stockholm.

Läs mer: ”Avvecklingen av vårdval neurologi drabbar utsatta patienter”

Vårdval neurologi infördes 2013 och det finns i dag bara fyra vårdgivare. Vårdvalet lider av stora tillgänglighetsproblem och långa köer, särskilt för kroniskt sjuka patienter som faller inom migränspektrat. Det är en konsekvens av marknadsanpassningen av vården i Stockholm och går att se även i flera andra vårdval. När företag bestämmer var vården ska finnas och vården styrs med styckprisersättningar får vi stora problem i Stockholms sjukvård. Modellen har prövats det senaste decenniet och har inte lett till bättre kompetensförsörjning, högre tillgänglighet eller bättre omhändertagande av patienterna.

Dessutom är det ett faktum att patienter erbjuds vård på helt olika villkor inom vårdval neurologi. Den som kommer med en regionremiss kan få vänta upp till ett år i kö, medan patienter som har en privat sjukvårdsförsäkring eller betalar ur egen ficka får hjälp betydligt snabbare. Tor Ansveds egen klinik erbjuder ett särskilt VIP-spår för försäkringspatienter. Men gräddfilen är inte öppen för alla, eftersom den som är särskilt sjuk inte har möjlighet att teckna en försäkring.

Möjligheten att smita före i kön kommer att försvinna när vårdval neurologi avvecklas i Stockholm. Det är ett viktigt första steg mot en mer behovsstyrd sjukvård, där den med störst behov och inte den med störst plånbok prioriteras högst.

Jonas Lindberg (V), oppositionsregionråd i Region Stockholm

Följ debatten:

1. ”Avvecklingen av vårdval neurologi drabbar utsatta patienter”

2. ”Plånboken ska inte avgöra om du får neurologisk vård”

3. ”Köerna beror främst på bristen på neurologer”

Kommentarer

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.

-

2023-09-11

Jag är sedan år 2009 verksam i Vällingby Läkarhus i Praktikertjänsts regi med vårdvalsavtal i neurologi där vi enbart ser regionpatienter. Den låga tillgängligheten på neurologisk öppenvård har inte orsakats av vårdvalet i neurologi – men vårdvalet har inte heller blivit lösningen. Vi ser avtalets underfinansiering och bristen på neurologer som orsak. Vi är bestörta över bristen på faktabaserade underlag samt riskanalys på föreslagen förändring. Att sakna plan för fortsatt handläggning innan vårdenheter stängs, är oansvarigt mot både vårdgivare och patienter. Ligger öppenvårdsuppdraget hos sjukhusen ser vi att akut- och slutenvård är uppdrag som behöver prioriteras och riskerar ske på bekostnad av öppenvård med risk för sämre tillgänglighet och kontinuitet. Vi förstår inte vad som är ojämlikt i den vård vi ger. Vi kan inte heller se hur öppenvård av nödvändighet skulle bli bättre sjukhusbaserat. Vi som lämnat den offentliga arbetsgivaren kommer inte återgå till en offentlig huvudman, så avslutas avtalen blir bristen på neurologer än större. Låt inte ideologi och värdegrundstermer leda till handlingar som Region Stockholms neurologiskt sjuka patienter får betala dyrt för.

Cecilia Adelöw, PhD, specialist i neurologi, verksamhetsansvarig Vällingby Neuro, Stockholm

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Vårdval

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev