Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Poängen med Kry är att vi är tillgängliga för alla”

Publicerad: 12 oktober 2017, 05:00

Johan Flodin, chefläkare på Kry Sverige och Joakim Röstlund, specialist i allmänmedicin, Kry.

Digitala vårdcentralen Kry bemöter Susanna Sandbergs krönika i Dagens Medicin.


Ämnen i artikeln:

KrySKR

I sin krönika i Dagens Medicin lyfter kollegan Susanna Sandberg att i och med att det nu finns digitala vård­givare så blir det som att alla fått ett syskon som är läkare.

Sverige har sedan länge varit ett land där man fått leva med dålig tillgång och långa vänte­tider i vården. Precis som Susanna Sandberg säger har det krävts en bekant eller ett syskon som är läkare för att man ska få vård. Det är ju i grunden fel och har medfört en väldigt ojämlik tillgång till vård. Det är en av anledningarna till att läkarbesök via videosamtal blivit så populärt. Nu har alla möjlighet att träffa en läkare oavsett var man bor, i vilken livssituation man befinner sig i eller om det råkar vara helg eller kväll.

Nu har alla möjlighet att träffa en läkare oavsett var man bor eller om det råkar vara helg eller kväll.

Därför var det tråkigt att läsa påståendet i krönikan att våra patienter inte är sjuka på riktigt. Det är inte bara att förringa våra patienters medicinska behov utan även att förringa det arbete som vi och våra över 100 kollegor (varav en majoritet specialister) utför. På Kry kan vi i dag hantera cirka 60 procent av alla besök som sker på en fysisk vård­cent­ral. Det kan handla om allt från enklare urinvägsinfektioner till mer komplexa psykiska ohälsotillstånd.

Och precis som i den fysiska primär­vården kan vi skicka patienter på provtagning, boka återbesök eller remittera till specialist­vård.

I krönikan anklagas vi också för att handplocka patienter och bara ta emot de som är lönsamma. Detta är direkt felaktigt. Hela poängen med Kry är att vi är tillgängliga för alla. Genom att vi är en del av den offentliga hälso- och sjukvården så gäller samma villkor och patientavgift oavsett inkomst, ålder eller geografisk hemvist.

Vi är också samhällsekonomiskt billigare då ett läkarbesök hos oss ersätts med 650 kronor medan ett fysiskt primärvårdsbesök kostar mellan 1 400 och 1 600 kronor, enligt Sveriges Kommuner och Landsting.

Att kunna träffa en läkare via videosamtal blir en alltmer naturlig del av vården. Det är en positiv utveckling för patienterna, för samhället och inte minst för oss läkare.

SUSANNA SANDBERG SVARAR:

En krönikör skriver utifrån sitt eget perspektiv

Det är roligt att min krönika blivit läst och väckt gensvar, det visar att Dagens Medicin är ett viktigt forum för debatt.

Jag skrev att mina syskon brukar fråga mig om mindre krämpor. När de är ”sjuka på riktigt” har de fått bra hjälp inom landstinget.

Det är min roll som krönikör att skriva ur mitt eget perspektiv. Jag har stor respekt för att det finns andra erfarenheter och välkomnar att de förs fram.

En öppen och konstruktiv ­diskussion kan bidra till att bereda väg för förbättringar och kloka beslut.

Relaterat material

”Det blir som att alla har fått en syster som är läkare”

JOHAN FLODIN OCH JOAKIM RÖSTLUND

Ämnen i artikeln:

KrySKR

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev