torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Postkodlotteriet med patienter måste få ett snabbt slut”

Publicerad: 17 april 2014, 10:55

Läkare med kunskap om nya möjligheter till bot tvingas neka förtvivlade patienter den hjälp som de skulle behöva, skriver företrädare för bröstcancerpatienter i ett öppet brev till socialminister Göran Hägglund (KD).


Det talas om att kraftsamla för en mer jämlik cancervård i Sverige. Under tiden som debatten pågår har våra bröstcancerpatienter helt olika förutsättningar till vård och i förlängningen chans till överlevnad. Medan patient A får prova det senaste läkemedlet får patient B vänta ett helt år på samma möjlighet om hon inte flyttar till ett annat län, betalar själv eller åker till ett annat EU-land för behandling. Vi behöver en gemensam undantagsrutin för cancerpatienter som kommer i kläm i dagens uppenbart orättvisa och icke fungerande system.

Det senaste kraftfulla vapnet mot bröstcancer är en kombination av två antikroppar. Preparatet godkändes redan för ett år sedan för användning inom EU och från april 2013 kunde kvinnor i Göteborgsregionen behandlas med det nya läkemedlet. I Stockholm har man däremot väntat i nästan tolv månader på att landstinget ska fatta beslut om förskrivning. En del av Stockholmsföreningen Amazonas medlemmar är mammor med små barn. Det säger sig själv att varje dag av väntan på en chans till ett längre liv är outhärdlig. Postkodlotteriet med våra patienter måste få ett snabbt slut – det är inte etiskt försvarbart som systemet fungerar i dag.

Redan för ett år sedan skrev vi i medlemstidningen Amazonabladet om den fördröjning som vår patientgrupp har drabbats av i Stockholm. TLV, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, har fått i uppdrag av regeringen att genomföra hälsoekonomiska bedömningar av utvalda läkemedel på våra sjukhus. Syftet är att utveckla en långsiktigt hållbar prissättnings och prioriteringsmodell för finansieringen av samtliga läkemedel. Sveriges Kommuner och Landsting har sedan tillsatt gruppen NLT, Nya läkemedelsterapier, för att värdera nya läkemedelsterapier och ge rekommendationer till landstingen.

Att nya rutiner tar tid är begripligt, men att byråkratin ska kosta ett år av väntan och potentiell hälsoförsämring är inte acceptabelt. Redan sommaren 2012 godkändes läkemedlet av amerikanska FDA för behandling av spridd bröstcancer. I december 2012 gav EMA, European Medicines Agency, ett positivt utlåtande. Först efter två år kommer det alla våra bröstcancerpatienter till godo.

Sverige vill ligga i framkant när det gäller cancerbehandling. För att detta ska vara möjligt måste de patienter som behöver det få tillgång till den senaste forskningen inom rimlig tid. I dag sitter läkare med kunskap om nya möjligheter till bot och tvingas neka förtvivlade patienter den hjälp som de skulle behöva.

I november 2013 godkändes inom EU ytterligare ett läkemedel, ett målstyrt läkemedel och det första mot HER2-positiv bröstcancer där en antikropp kombineras med ett kraftfullt cellgift. Sedan januari har det funnits tillgängligt på våra apotek om man är beredd att betala själv. NLT utvärderar för närvarande läkemedlet för en rekommendation om användning till landstingen ”snarast möjligt”.

Det behövs en gemensam undantagsrutin för cancerpatienter som kommer i kläm i dagens system. Vi måste säkerställa att cancersjuka får tillgång till nya godkända läkemedel, oavsett bostadsort och under den tid som det tar för läkemedlet att gå från formellt godkänt, till formellt införande. Som det fungerar i dag är inte etiskt försvarbart!

Som patientföreträdare vill vi betona att behovet av dessa nya mediciner är stort. Varje månad kan innebära ett längre liv och ett steg närmare lösningen av cancergåtan.

Relaterat material

Regeringen satsar 2 miljarder på cancervården

deb”Vi vill också göra cancervården bättre”

deb”Vi är inte nöjda med all cancervård!”

deb”Titta på hur Danmark löst cancervården, ministern!”

debatt”Viktig rehabilitering skuffas undan”

debatt”Mottagning för nyupptäckt cancer kan rädda liv”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev