Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Prata med patienterna i Almedalen”

Publicerad: 30 april 2019, 05:00

Lise Lidbäck, ordförande Neuroförbundet, Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet och Inger Ros, ordförande Hjärt Lung.

Foto: Håkan Sjunnesson, Sandra Johnson och Anders Norderman

Vi vill att det ska finnas patientrepresentanter med i alla diskussioner och paneldebatter som har patientfokus, skriver ordförande för tre patientorganisationer.


Det är för tidigt att sia om vilka frågor som seglar upp och blir populära under årets politikervecka i Almedalen. Det vet vi inte så mycket om. Det vi vet är att i år vill vi att det ska finnas patientrepresentanter med i alla diskussioner och paneldebatter som har patientfokus.

Vård och hälsa är det tema som flest aktörer har engagerat sig i de senaste åren i Almedalen. Det gläder oss att många vill prata om patienters rättigheter i vården. Däremot förstår vi inte varför så få patientrepresentanter finns närvarande i panelerna när frågorna diskuteras.

Under förra årets Almedalsvecka saknades patienter i två av tre seminarier där patientens roll diskuterades på ett eller annat sätt. Det kunde spetspatienten Sara Riggare visa efter att ha gått igenom samtliga seminarier i Almedalen 2018. I endast vart tredje seminarium med patientfokus fanns patientrepresentanter med i panelen.

Vi uppmanar arrangörerna att bjuda in patientföreträdare då vi är övertygade om att det kommer främja debatten och också utveckla svensk hälso- och sjukvård. Många pratar om patienten men vi bidrar gärna i samtalet.

Vi och andra förbund hjälper gärna till att hitta dem som kan och vill medverka. Det finns ett åttiotal patient- och funktionshinderorganisationer i Sverige och de har tillsammans närmare 500 000 medlemmar, så frånvaron av patienter beror inte på att det saknas patienter.

LOTTA HÅKANSSON, ORDFÖRANDE REUMATIKERFÖRBUNDET, INGER ROS, ORDFÖRANDE HJÄRT LUNG OCH LISE LIDBÄCK, ORDFÖRANDE NEUROFÖRBUNDET.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev