Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Primärvård bäst för säker sjukvård

Publicerad: 13 december 2012, 11:49

REPLIK Medborgarna efterfrågar bra, säker och tillgänglig sjukvård. Just detta kan, särskilt i vårt avlånga och glest befolkade land, bäst erbjudas i en decentraliserad primärvård.


Ämnen i artikeln:

Primärvård

Per-Gunnar Larsson återkommer med sin nedvärdering av primärvården. Den har ”trots ihärdiga ansträngningar under mer än 30 år inte klarat av att leva upp till de högt ställda målsättningarna”.

Detta skyller han på att allmänläkarnas kompetens år otillräcklig. Den verkliga orsaken, att politiker i ”mer än 30 år” har pratat om att satsa på primärvården på grund av att den i Sverige tar en så liten del av sjukvårdsbudgeten i internationell jämförelse, men misslyckats att satsa ekonomiskt – det berör han inte alls.

Svensk primärvård tar fortfarande efter alla dessa år av verbala satsningar bara en knapp femtedel av sjukvårdens samlade resurser i anspråk trots att den ska vara ”basen” i sjukvården och levererar över hälften av alla läkarbesök i landet.

Visst kan man tycka att Sverige borde kunna ha en ännu bättre sjukvård med en av världens högsta antal läkare per invånare. Men det är inte i primärvården vi är fler än i andra länder utan redan nu är det sjukhusläkarnas antal som är skyhögt. Skulle det bli bättre av att alla samlades där? Jag tvivlar på det!

Redan för 15 år sedan konstaterade Socialstyrelsen i sin utvärdering att de uppgifter som kan utföras såväl av primärvård som av specialistvård utfördes billigare till samma kvalitet i primärvården. Det är alltså inte alls fråga om ”stora resurser till liten nytta” utan små resurser till stor nytta.

Sveriges primärvård har varje år besök av en stor del av den svenska befolkningen. En majoritet av personer med kroniska ”folksjukdomar” som astma, KOL, hypertoni, diabetes med flera sköts i primärvården. Visa mig i vilka enkätfrågor om kvalitet och patientnöjdhet som sjukhusen är överlägsna.

Nej, medborgarna efterfrågar självklart inte just ”primärvård” utan bra, säker och tillgänglig sjukvård. Just detta kan, särskilt i vårt avlånga och glest befolkade land, bäst erbjudas i en decentraliserad primärvård.

Den vårdvalsreform som just genomförts ökar dessutom förutsättningarna för att om man så önskar förstatliga sjukvården och avveckla landstingen. Det enda som skulle krävas (för primärvårdens del) är att plocka det bästa från de olika regionernas och landstingens ersättningssystem och utforma ett nationellt.

Om man i samma veva passade på att efter alla dessa år slutligen gå från ord till handling och skjuta till de sedan decennier utlovade extra resurserna är jag övertygad om att nästa utvärdering i motsats till den just genomförda skulle visa en påtagligt förbättrad tillgänglighet. För det är just tillgängligheten och inte kvaliteten som är primärvårdens akilleshäl.

Relaterat material

Låt sjukhusen svara för all öppenvård 

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev