onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Principen om skademinimering räddar liv”

Frånta inte de svenska konsumenterna möjligheten att välja andra alternativ än cigaretterna, skriver Anders Milton, läkare och ordförande för Snuskommissionen, i en replik.

Publicerad: 29 november 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Anders Milton, ordförande för Snuskommissionen, före detta vd och ordförande Läkarförbundet.


Tretton organisationsföreträdare skriver i Dagens Medicin 25 november att jag far med osanning då jag hävdar att Snuskommissionen driver linjen om förbud mot cigaretter. Det är häpnadsväckande att organisationer som Visir, Tobaksfakta och A Non Smoking Generation ska betalas med skattemedel för att få framföra dylika falsarier.

”Folkhälsan främst, förbjud rökning i Sverige” är rubriken på en artikel Snuskommissionen publicerade i Upsala Nya Tidning 20 mars 2021. Artikelförfattarnas påstående är alltså falskt. Borde inte våra skattemedel kunna användas mer effektivt?

Läs mer: ”Anders Milton förminskar nikotinets allvarliga hälsorisker”

Gruppen hänvisar till vetenskaplig evidens som visar att riskbenägna ungdomar tenderar att konsumera såväl alkohol och nikotinprodukter som narkotiska preparat. Det talar emot deras eget påstående att snus skulle vara en inkörsport till de livsfarliga cigaretterna. Också det faktum att rökningen fortsätter att minska trots att fler använder det vita snuset talar emot ett sådant samband. Rökningen skulle annars rimligtvis öka.

Sedan hänvisar gruppen uttryckligen till rapporter som inte har vetenskaplig evidens för att försöka hävda att även snus ger cancer. Varför kan ni inte i stället säga som det är: Snus är ingen hälsoprodukt men du kan leva med ditt snus samtidigt som du dör av din rökning. Skademinimeringsprincipen räddar liv. Sluta motarbeta den.  

Vi i Sverige har den lägsta tobaksrelaterade cancerdödligheten i Europa trots att cirka 25 procent av befolkningen brukar tobak. Det beror på att de svenska konsumenterna väljer andra alternativ än cigaretterna. Frånta dem inte den möjligheten. För detta är tobaksfakta på riktigt.

Anders Milton, ordförande för Snuskommissionen, före detta vd och ordförande Läkarförbundet

Följ debatten:

”Förbjud tobaksförsäljning till alla som är födda efter 2010”

 

”Förbud mot cigaretter vore bättre för folkhälsan” 

 

”Anders Milton förminskar nikotinets allvarliga hälsorisker”

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev