tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Privata vårdgivare måste dra sitt strå till stacken”

Alla privata vårdgivare som får skattemedel måste vara med och bidra med utbildningsplatser, skriver Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet Region Stockholm.

Publicerad: 31 januari 2022, 04:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

VänsterpartietKarolinska universitetssjukhusetS:t Eriks ögonsjukhusRegion StockholmPrivat sjukvård

En växande brist på utbildade specialistsjuksköterskor väntas bli en stor utmaning för den svenska vården de kommande två decennierna. Mycket görs redan för att uppmuntra sjuksköterskor att vidareutbilda sig, men en färsk rapport från revisionen i Region Stockholm visar att det fortfarande finns mycket kvar att göra. Inte minst måste vi ställa högre krav på privata vårdgivare att dra sitt strå till stacken.

Det är bland annat kompetensförsörjningen på Karolinska universitetssjukhuset och på S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm som har legat under luppen i revisorernas granskning. Båda sjukhusen beskriver bristen på specialistsjuksköterskor som ett problem, och revisionen slår fast att ansvaret för att lösa situationen långsiktigt är delat och splittrat. Ingen, varken inom eller utanför regionen, har en bra överblicksbild av läget. Det är oroande.

Läs mer: Regeringen lägger kvarts miljard på fler VFU-platser

En avgörande faktor för den långsiktiga kompetensförsörjningen är att vårdgivarna tillhandahåller verksamhetsförlagd utbildning, VFU-platser, när studenterna ska ut på praktik. Men trots att regionen ställer krav på just detta i sina avtal med vårdgivarna visar revisorernas granskning att det finns en betydande skillnad i antalet VFU-platser som privata vårdgivare och vårdgivare i egen regi skakar fram. Ansvaret för kompetensförsörjningen får inte tillåtas bli frivilligt. Avtalen måste följas upp och alla privata vårdgivare som får skattemedel måste vara med och bidra med utbildningsplatser.

De flesta tycks överens om att det är en bra investering att låta sjuksköterskor behålla sin lön under specialistutbildningen, men i praktiken finns det på flera håll i dag ett slags lönetak på drygt 30 000 kronor i månaden. De här taken måste skrotas för att få fler att ta steget till att vidareutbilda sig. Är man en erfaren sjuksköterska med en lön på låt säga 38 000 kronor i månaden så ska man givetvis få behålla den lönen under utbildningen, och sedan få en rejäl höjning när man är färdig specialist.

Det är också dags att vi slopar kravet på att jobba kvar i två år efter att man fått behålla sin lön under sin vidareutbildning till specialistsjuksköterska. Hela vården tjänar på att fler specialister utbildas. Regionen ska behålla sin personal genom att sträva efter att vara en bra arbetsgivare, inte genom tvingande krav. För läkare som får lön under vidareutbildningen finns det sällan några krav på att jobba kvar när utbildningen är färdig, varför ska andra regler gälla för sjuksköterskor?

En ordentlig översyn av arbetstiderna för både sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor i vården behövs också. Målsättningen bör vara en god arbetsmiljö och att slitsamma skift och ohälsosamma arbetstider ska försvinna, en gång för alla. Bara så kan vi få fler att välja, och stanna kvar i, yrket. 

Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson för Vänsterpartiet Region Stockholm

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev