lördag4 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Professor Sten Levander slår in öppna dörrar”

Publicerad: 27 januari 2016, 06:57

Gunilla Hult Backlund, generaldirektör för Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.


Professor emeritus Sten Levander kritiserar i Dagens Medicin nr 3/16 Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för att ”rekrytera slätkammat folk som underordnar sig den politiskt styrda pinnräkningskulturen”. Han menar att Ivo bidrar till en förtroendekris och fokuserar för mycket på dokumentationskrav i myndighetens kritik.

Redan för ett år sedan klar­gjorde Ivo, på bland annat DN Debatt, att vi anser att såväl hälso- och sjukvården som Ivo ibland bidrar till onödiga dokumentationskrav.

Under rubriken Dokumentera mindre och kommunicera bättre beskrev jag att hälso- och sjukvården inte nödvändigvis behöver dokumentera mer utan i stället bör kommunicera bättre utanför journalerna.

Jag beskrev även att Ivo behöver fokusera mindre på dokumentation och formalia i vår tillsyn och mer på hur patientsäkerheten bedrivs i praktiken och på konkreta resultat.

Såväl dessa tankar som Ivo:s agerande i vår tillsyn efter det har mötts av gillande av vård- och omsorgsgivare. Så här slår Sten Levander in öppna dörrar.

Därmed inte sagt att Ivo ska bortse från vikten av dokumentation. Det måste förstås bedömas från fall till fall utifrån patientnyttan.

Sten Levanders påstående att vi skulle rekrytera medarbetare som inte har integritet saknar förstås grund och är av den karaktären att jag väljer att inte kommentera det mer än så.

GUNILLA HULT BACKLUND

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev