Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Professor svarar på Mats Reimers kritik

Publicerad: 18 augusti 2016, 11:00

Kerstin Brismar, specialist i endokrinologi och invärtesmedicin, Sophiahemmets Sjukhus, Stockholm.

Foto: Susanna Pagels

Mats Reimer har i ett blogginlägg på dagensmedicin.se, som du kan läsa här, ifrågasatt en forskningsstudie som bedrivs av professor Kerstin Brismar. Här svarar hon på kritiken.


Svar till Mats Reimer,

Jag tycker som Du att man vetenskapligt skall utvärdera all behandling, även livsstilsbehandling och alternativ medicin. Därför stöder jag som läkare detta projekt som innehåller många komponenter, där jag vill se om de extra provtagningarna kan ge bättre information om varför patienterna mår dåligt och om de olika behandlingsmetoderna gör att patienterna mår bättre. Desutom vill jag veta om dessa patienter har likartade symtom eller om spridningen är stor. Precis som Du skriver så kan det finnas andra eller ytterligare orsaker än låg ämnesomsättning (hypothyreos) som bidrar till att patienter inte mår bra. Det finns inte, som du antyder, några studier som stöder att själva inflammationen i sköldkörteln förklarar symtomen. Jag vill ta reda på vilka orsaker det kan vara och hjälpa patienter att må bättre.

Som läkare vill jag alltid hjälpa mina patienter, när sedvanlig behandling inte ger lindring eller bot försöker jag förstå problemen(t) genom att se helheten och bedöma om det finns andra behandlingar eller råd jag kan ge. Jag avfärdar inte patienten om symtom och labprover inte passar in i en förväntad mall. Med 48 års erfarenhet som läkare har jag lärt mig att inte bara mediciner utan även livsstilsråd och stöd från en lyssnande och empatisk läkare är mycket viktigt för att nå bra resultat när det gäller hälsa. Stresshantering, meditation och fysisk aktivitet är viktiga komponenter. Det finns mycket vetenskap som visar att det sänker blodtryck, blodsocker, förbättrar insulinkänslighet, sömn och välbefinnande samt minskar okontrollerat ätande till exempel tröstätande. EFT har för många samma effekt som meditation eller medicinsk yoga vilket flera studier visat. Även kostens sammansättning och minskat kaloriintag kan ha dessa effekter, vilket jag sett i min 5:2 studie.

Hos mina hypothyreospatienter med utebliven förväntad förbättring av symtom trots levaxin har jag ofta funnit andra medicinska orsaker eller att de metaboliserar läkemedel långsamt så att de tål betydligt lägre koncentration än normalt eller har minskad förmåga att konvertera T4 till T3.

Nedan finner Du ytterligare kommentarer till Din text:

Jag gör detta för jag vill hjälpa patienter som inte mår bra och ej för något bolag! (Jag får inget arvode).

I ansökan till etiknämnden (vilken du läst) finns många referenser till studier publicerade i internationellt erkända vetenskapstidskrifter.

Studien avser bland annat att ta specialprover för att bedöma eventuella brister och att testa om olika dieter har en positiv effekt eller inte. Det är möjligt att studien visar att vissa dieter hos en del patienter inte är nödvändiga. Det är visat att vissa personer beroende på kost och/eller patol. tarmflora har för lite av vissa mineraler och vitaminer, till exempel zink, b12 och antioxidanter. Patienterna kommer inte att ställas på någon diet som innebär att de missar essentiella födoämnen. De får en fullständig information både muntligt och skriftligt och bestämmer själva om de vill delta eller avluta deltagandet efter någon tid i studien.

Bestämning av salivkortisol görs i dag på barn och vuxna inom vården och i studier. Fördelen att bestämma steroider (kortisol och könshormoner) i saliven är att man då mäter fria hormoner som i blodet finns bundet till protein. Ett högt kortisol (som ej beror på hypofys/binjurebarkfel) kan bero på kronisk stress, inflammation och depression.

Vi påstår aldrig att behandlingen vi erbjuder har farmakologiska effekter, då det inte rör sig om farmaka = läkemedel.

Läs Mats Reimers blogginlägg här.

KERSTIN BRISMAR

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev