onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Psykiatrin behöver ett lyft”

Publicerad: 27 juni 2017, 08:00

Anna Starbrink och Jessica Ericsson Foto: Anna Molander

”Psykiatrin ska ha samma resurser som annan vård – och lika höga förväntningar”, skriver Anna Starbrink och Jessica Ericsson.

Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landsting

Vården har en stor uppgift i att möta den ökande psykiska ohälsan. Psykiatrin behöver ett lyft med både resurser och kunskap – och vi vill utmana andra landsting och regioner att genomföra det lyftet. Psykiatrins patienter ska kunna förvänta sig samma goda vård som andra patienter, med bemötande, medicinsk kvalitet och kompetent personal. De som jobbar i psykiatrin ska ha samma resurser, och lika höga förväntningar.

Under tio år med Liberalerna och Alliansen har privata vårdgivare för första gången i större skala fått vara med och bidra till psykiatrins utveckling i Stockholms län. Det har fört in nya idéer och gett mer psykiatrisk vård för pengarna. Resurserna har ökat med över 50 procent, från 4,1 till 6,3 miljarder. Centrum för psykiatriforskning har skapats för att snabbt föra in ny kunskap i psykiatrin – och ta erfarenheter från psykiatrins vardag till forskningen.

Fler projekt och satsningar är på gång för att stärka patienternas frihet och trygghet: Självvald inläggning för patienter i slutenvården som då kan leva i sin vardagsmiljö. Psykiatrisk akutbil, PAM, som gör att akut psykiskt sjuka slipper hämtas av polisen. Insatser för att möta psykisk ohälsa inte minst bland unga, bland annat projektet YAM (självmedvetandeträning och utbildning i psykisk hälsa för skolelever).

För att säkra och utveckla kvaliteten i psykiatrin ska vi nu också inrätta ett regionalt psykiatricentrum. Bättre samordning behövs, psykiatrins patienter är ofta patienter också i den övriga sjukvården. Likheterna är stora med cancervården, som också har akuta, planerade och långsiktiga behandlingsbehov. Precis som Regionalt cancercentrum ska vårt nya Psykiatricentrum lyfta betydelsen av tydliga, evidensbaserade och överenskomna vårdförlopp.

Vårdkedjorna ska fungera bättre – i alla delar, med psykoterapier, läkemedel och eventuella somatiska behandlingar. Psykiatricentrum ska arbeta för bättre styrning, avtal och uppföljningar och ge psykiatrin starkare ställning i förhållande till akademin och universitetssjukvården.

Nu ska landstinget i dialog med bland annat Centrum för psykiatriforskning, representanter för patienter och vårdgivare utreda hur det nya Psykiatricentrum ska utformas. Det finns stor kompetens och ett enormt engagemang inom psykiatrin som kan komma ännu mer till sin rätt. Vi ser fram mot att Psykiatricentrum kan starta kanske redan 2018 – och vi vill uppmana andra landsting och regioner att göra som vi. Satsa på både kunskap och resurser – för alla psykiatrins patienter.

Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd
Jessica Ericsson (L), ordförande hälso- och psykiatriberedningen
Stockholms läns landsting

ANNA STARBRINK OCH JESSICA ERICSSON

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev