Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Råd per telefon är nödvändiga för vården

Publicerad: 26 maj 2009, 13:48

Vi är oförstående till Dagens Medicins kritik av sjukvårdsrådgivningen, skriver Olle Isaksson.


I senaste utgåvan av Dagens Medicin, nr 21/09, tar chefredaktören Per Gunnar Holmgren heder och ära av sjukvårdsrådgivning per telefon som metod inom sjukvården. Endast en läkare som personligen undersöker patienten är gott nog. När läkaren gör fel, vilket tyvärr händer då och då, är det okej, men när en erfaren sjuksköterska per telefon gör fel är det ”helt i onödan” och då ska tillståndet dras in – ”genast”.

För att förstå diskussionen måste man känna till omfattningen av det uppdrag som sjukvårdsrådgivningen har i landet. Bara inom Stockholmsregionen hanterar Medhelp över en miljon samtal per år, men totalt i Sverige är det flera aktörer, både offentliga och privata, som hanterar ytterligare miljontals samtal. De som ringer in hänvisas till rätt vårdnivå eller får så kallade egenvårdsråd.

Bedömningen, som görs av sjuksköterskor med mycket lång erfarenhet, är inte en diagnos, utan råd om vilken vård/vårdnivå patienten behöver just nu. Samtalen kan vara mycket korta och enkla eller mycket långa och komplicerade. Längden på samtalet är heller inget kvalitetsmått. Vi får fler avvikelser på långa samtal som även ökar kötiden, ett eget problem som hindrar allvarligt sjuka att komma fram.

Dagens Medicin raljerar med personliga påhopp och halvsanningar för att stärka sin retorik – men vad är egentligen kärnan i kritiken? Vill tidningen att vi ska sänka tröskeln och skicka fler patienter till redan överbelastade akutmottagningar? Eller är det så att sjuksköterskor med 20 års erfarenhet inte duger? Eller är vårdråd på telefon generellt förkastligt?

Fanns inte den här sorteringsfunktionen i svensk sjukvård skulle vi få mycket fler patienter till en för hög och därmed dyrare vårdnivå. Om akutmottagningarna ägnade stora resurser åt förkylningar och andra ”banala” åkommor skulle det drabba vården av de svårare sjuka.

Utan sjukvårdsrådgivningen ökar trycket på hela vård­apparaten så att färre får den vård de behöver.

Vi menar också att Sverige har en högt utvecklad sjukvårdsrådgivning per telefon med de IT-baserade beslutsstödsmodeller som används i dag, modeller som dessutom hela tiden fortsätter att utvecklas och förbättras för att öka patientservicen och säkerheten. Om vi ska gå efter intresset för våra lösningar från andra länder så är vi ett föregångsland på det här området.

Som i alla delar av vårdapparaten kan dock misstag begås. När det får allvarliga konsekvenser är det en stor tragedi för alla inblandade. En läkare kan missbedöma ett symtom eller missa något i patientens bakgrund. En sjuksköterska kan missa viktig information i ett samtal. Tragiken är lika stor i båda fallen.

Det viktiga är att varje misstag, stort som litet, används för att ständigt förbättra verksamheten. Vi på Medhelp är ISO-certifierade, vilket innebär att vi har välutvecklade system för ständiga förbättringar. Våra läkare och sjuksköterskor har beprövade metoder för att hela tiden övervaka service och kvalitet. Inget blir ju någonsin perfekt när man har med människor att göra. Samtidigt visar alla mätningar att vi har en mycket hög kvalitet och ”nöjdhetsnivå”. Så något rätt måste vi ju göra.

Vi ”duckar” inte för kritiken – vi lyssnar alltid. Men Dagens Medicins kritik tycker vi är obalanserad och skjuter långt över målet.

Olle Isaksson

Olle Isaksson
är professor i endokrinologi på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg och styrelseordförande i Medhelp AB.

Läs Per Gunnar Holmgrens svar

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev