Debatt
Rädslan för östrogen orsakar äldre kvinnor onödigt lidande
Publicerad: 16 mars 2012, 11:45
Urinvägsbesvär hos äldre kvinnor är ett stort problem inom vård och omsorg.
De orsakar lidande för den enskilda, leder till en utbredd antibiotikaförskrivning och bidrar till ökad antibiotikaresistens. Därför är det sorgligt att se att den kanske enklaste vägen att minska problemet förbises på grund av obefogad rädsla för östrogen hos patienter och okunskap hos professionen.
Trots starkt underlag för att östrogen är mycket effektivt för att lindra klimakteriesymtom och lokala besvär från slida och urinvägar ser vi att allt färre kvinnor använder det. Larmrapporter främst från en amerikansk studie i början av 2000-talet om ökad risk för bröstcancer är den främsta orsaken. Det har uppstått en utbredd rädsla för all behandling med östrogen. Försök att till läkarkåren och allmänheten föra fram fakta har inte varit framgångsrika.
Den förvirring och oro som råder angående östrogenets risker skulle minska om följande tre fakta blev uppmärksammade:
1 - Den typ av östrogen som användes i USA är sedan många år avregistrerad i Sverige.
2 - Den amerikanska studien fann att kvinnor som använder enbart östrogen har lägre risk att utveckla bröstcancer än kvinnor som använder kombinationen östrogen/gestagen. De har inte heller större risk att utveckla bröstcancer än kvinnor utan hormontillskott.
3 - Lokal östrogenbehandling har effekt enbart där besvären finns. Flera undersökningar har visat att det hormon som finns på marknaden inte absorberas till cirkulationen i sådan mängd att det skulle kunna påverka andra organ.
Det ironiska är att östrogen har fått så dålig klang att kvinnor är rädda för hormonet i alla dess former. De tycks ha glömt att östrogen är ett livsviktigt hormon som produceras i ovarierna under hela deras fertila liv.
Urinvägsinfektioner drabbar årligen mellan 350 000 och 400 000 kvinnor, mestadels postmenopausalt. De utgör ett stort problem inom äldreomsorgen. Många kvinnor som nu får antibiotika skulle inte behöva det om lokalt östrogen användes.
Äldre kvinnor besväras ofta av överaktiv blåsa. Om östrogen tillförs dämpas nervkänsligheten och trängningarna minskar. Slemhinnan blir tjockare och det är lättare att hålla tätt – en gammal kranpackning läcker, en ny är tät.
Bättre kunskap inom primärvård, äldrevård och omsorg kring dessa fördelar, samt ett målmedvetet arbete med att minska den obefogade rädslan för östrogen är två enkla verktyg för att minska ett allvarligt folkhälsoproblem.