Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Räknar jag fel på miljard eller krona?

Publicerad: 13 februari 2008, 06:12

REPLIK Jag undrar åter vilka laboratorier som behövs i samband med nya Karolinska, skriver Kjell Rådegran.


Lennart Persson, programdirektör för Nya Karolinska Solna har i Dagens Medicin nr 5/08 svarat på mitt inlägg om Miljardslöseri vid sjukhusbygge. I sak hävdar han att varken rivningsplanerna eller räkneexemplen stämmer med verkligheten.

När jag granskar Perssons svar finner jag att han bara hävdar att beräkningen inte stämmer, men inte hur den skulle vara missvisande. Jag undrar därför om jag räknat fel på en krona, 100 miljoner eller en miljard.

Beträffande rivningen av thoraxbyggnaderna var informationen till personalen på thorax strax före jul att det nog skulle gå att undvika rivning av thorax. I början av januari 2008 kommer så information om att N2-huset, det vill säga den västra flygeln, måste rivas.

Detta framställs nu som en mindre del av thorax utan större betydelse. I själva verket har företrädare för hjärt­medicin, lungmedicin och thoraxkirurgi framfört sina allvarliga farhågor för den fortsatta verksamheten.

Sedan bygg­planerna för Nya Karolinska presenterades i projektprogrammet i november 2007 har  en hel del hunnit förändras. Således tycks den stiliga byggnationen över Solna­vägen ha skrinlagts. Jag undrar nu återigen vad det är för laboratorier som behöver uppföras i samband med nya Karolinska. Programdirektör Persson informerar bara i sin replik om att om thorax bibehålls kan thoraxbyggnaderna ge plats för endast 700-900 forskar­platser medan efter rivning och uppförande av en eller två nya laboratoriebyggnader ges utrymme för 1 250 plus 1 400 forskarplatser!

Det är åtminstone klara besked, men vem tror Persson ska besätta dessa platser och, framför allt, vem ska betala inrättandet och driften?

Ett nytt Karolinska utan dessa av vem efterfrågade forskarplatser kanske rentav tillåter ytterligare modifieringar av sjukhusbygget, till gagn för den stora mängd sjukvård som bedrivs i thoraxbyggnaderna.

Kjell Rådegran

Kjell Rådegran
 är professor emeritus i thoraxkirurgi.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev