lördag28 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Rankning gjord utifrån bristfälligt material”

Publicerad: 10 april 2013, 10:10

Vårdföretagarnas rankning av vårdcentraler stämmer inte med verkligheten och var till för att påverka S-kongressen, skriver Bengt Järhult.


Dagen före starten av socialdemokraternas partikongress publicerar Dagens Medicin, DM, artikeln ”Fler privata vårdcentraler i topp” på sin sajt. Tidningen anger att ”bland de 20 bästa är 14 vårdcentraler privat drivna och i 8 av 14 undersökta landsting kommer en privat driven enhet högst i rankingen”.

DM påstår att källan är Omvård.se men det är bara indirekt sant. Denna sajt, som startades av Svenskt Näringsliv, är sedan den 1 januari försäljare av statistik på vårdområdet. Firman har sålt sitt material, som i sin tur grundas på SKL:s patientenkät, till Vårdföretagarna. Det är denna lobbygrupp som har kopplat ihop driftsform med enkätresultat. Pressmeddelande från Vårdföretagarna avser att påverka partikongressen och det framgår inte i DM.

Inte heller framgår att på Omvård.se uttryckligen står: ”Eftersom endast ett urval av patienterna har svarat på enkäten är det inte säkert att resultatet speglar verkligheten. Skillnaderna mellan enheter är inte statistiskt säkerställda.”

Man kan alltså inte göra någon rankning eller tillskriva en viss driftform några särskilda egenskaper.

I grunden beror det på att SKL:s patientenkäter, som för 10-tals miljoner genomförs år efter år, är en humbug. Bortfallen är magnifika, ibland större än 50 procent, och man har ingen kontroll över listpopulationernas medicinska och sociala sammansättning eller vem som svarar.

Så finns till exempel offentliga vårdcentraler ofta i socialt utsatta områden, där svarsfrekvensen är särskilt låg och resultaten påverkas av språkförbistringen. Efter att saken påpekats av mig och andra, till exempel i DM den 17 mars 2010, fortsätter SKL utan att låtsas om de avgörande metodologiska problemen.

DM lyfter fram att Omvård.se inte längre finansieras av Svenskt Näringsliv. Men i vems tjänst sajten står är med Vårdföretagarnas manipulation alldeles uppenbart. SBU:s trovärdighet skadas av att dess ordförande Nina Rehnqvist även efter den 1 januari legitimerar sajten genom att sitta i dess medicinska råd.

Reinfelds nya myndighet Vårdanalys, som knappast kan beskyllas för att vara vänsterextremistisk, fann i studien ”Vad påverkar patientupplevd kvalitet i primärvården” bland annat: ”Privata mottagningar fick generellt sett högre betyg – men inte när resultaten korrigerades för socioekonomiska förutsättningar och sjukvårdsbehov”.

Jag hade önskat att DM i sin journalistik ställde privatiseringsförespråkarnas pressmeddelanden mot färska, seriösa studier, som med en googlebar knapptryckning är offentligt tillgängliga.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev