Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Rätt att byta styrelse"

Publicerad: 8 oktober 2009, 14:37

DEBATT: Apotekets före detta styrelse borde ha förstått skillnaden mellan offentlig verksamhet i bolagsform och företag i det privata näringslivet. Regeringen gjorde helt rätt som bytte ut styrelsen, skriver Daniel Claesson (m), kommunpolitiker i Nacka.


Apoteksväsendet i Sverige ska omregleras. Det innebär att apoteksmonopolet försvinner efter nästan 40 år. Monopolet var ett av de tydligaste uttrycken för socialisering vi fick i Sverige under 70-talet. Att monopolet nu avvecklas är kommer att leda till bättre service och smartare lösningar vid apoteken framöver.

I all förändring finns förlorare. Främst handlar det om de personer eller grupper som gynnats av systemet. Inom ett monopolbolag är det exempelvis bolagsledning, välbetalda styrelseledamöter och andra befattningshavare som haft en närmast riskfri inkomstbas.

Konkurrensutsättningen av apoteken är en komplicerad process. Vid socialdepartementet har man slitit med frågan i flera år för att hitta modeller som ska fungera. Det förslag som beslutats av riksdagen innehåller en mängd avvägningar och regler för framtida apotek. Avsikten är att det ska växa fram en mångfald apotek. Samtidigt måste apoteksväsendet fungera rationellt och säkerheten vid läkemedelshanteringen garanteras.

När förändringen genomförs är den viktigaste aktören Apoteket AB. Bolaget måste själv bidra till omregleringen. Om bolaget vägrar eller motsätter sig de viktiga förändringarna har vi ett problem, då fastnar hela processen. Det var precis det som hände i Apoteket och den grundläggande orsaken till att bolagets styrelse fick gå.

Styrelsen hänvisade naturligtvis inte till egenintresset för sitt motstånd mot förändringarna, utan de pekade på aktiebolagslagen. Där sägs att en styrelse ska verka för bolagets bästa. För Apoteket AB är naturligtvis det bästa att den dominerande ställningen på marknaden bibehålls. Men det är precis vad socialdepartementet vill undvika. Tanken är ju att det ska bli många nya aktörer på apoteksmarknaden.

Exakt samma scenario utspelades för åtta år sedan i landstinget i Stockholm. Det helägda aktiebolaget Folktandvården hade en styrelse och vd som satte sig på tvären när det politiska ledningen beslutade att skapa ett antal fria tandvårdskliniker. Under hänvisning till bolagets bästa vägrade styrelsen medverka till förändringen. Det blev en låst konflikt som till slut bara hade en lösning: att de fick lämna skutan. En helt ny styrelse och vd tillsattes.

I grund och botten är problemet att utsedda styrelser tror de befinner sig i näringslivet när de egentligen bara är politiska representanter. Apoteksmonopolet och Apoteket AB skapades för att politiken hade ett antal mål för verksamheten. Offentligt ägande syftar till att säkra politikens genomslag. Syftet är inte att dra in pengar till aktieägaren/staten.

Att förstå denna skillnad mellan offentlig verksamhet i bolagsform och ett företag i det privata näringslivet borde vara ett grundkrav för styrelseledamöter.

Besitter de inte denna kompetens är de helt enkelt inte lämpliga. Regeringen har därför gjort det enda rätta som tillsatt en ny styrelse.

Daniel Claesson är kommunpolitiker (m) i  Nacka och tidigare landstingsrådssekreterare inom Stockholms läns landsting.

Daniel Claesson

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev