Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”RCC vill söndra Stockholms cancervård”

Publicerad: 14 augusti 2015, 05:40

Foto: ThinkStock

Replik i debatten om den framtida cancervården i Stockholm


Ledningen för Regionalt Cancercentrum Stockholm-Gotland, RCC, vill söndra Stockholms cancervård genom att splittra upp den onkologiska vården på tre små kliniker. De kompletta resurser för diagnostik och behandling som fordras inom modern onkologi kommer inte att finnas på någon av klinikerna. RCC:s beskrivning av denna fragmentering som en ”förstärkning” av onkologin är gravt missvisande och syftar till att föra politiker och allmänhet bakom ljuset.

Internationellt vet man att framgångsrik utveckling av onkologi kräver samordning av resurser för vård, förebyggande verksamhet, forskning, utveckling och utbildning inom större enheter för att få både tillräckligt patientunderlag och resurser för diagnostik och behandling. Den framgångsrika modellen är uppbyggnaden av Comprehensive Cancer Centres, CCC, vilket rekommenderas i den Nationella cancerstrategin och av Sveriges Kommuner och Landsting, SKL. Ledande centra i USA och Europa är organiserade som CCC, och denna utveckling pågår i Finland, Norge, Danmark och Region Skåne.

RCC:s ledning, med uppdrag att ansvara för administrationen av cancervård, men utan patient- och forskningsansvar, har desavouerat sin uppdragsgivare SKL med ett förslag som går emot den Nationella cancerstrategin. Som alternativ framför man ett odefinierat begrepp – ”comprehensive cancer care”. I resten av världen innebär ”comprehensive cancer care” den verksamhet som ges vid eller i samverkan med CCC. Det är skrämmande att RCC som har uppdraget att ansvara för organisationen av regionens cancervård nu vill driva utvecklingen bakåt.

Vi kräver att:
- Landstingets ledning tar ett beslut som gynnar cancerpatienterna och underkänner det nuvarande förslaget om splittring av den onkologiska vården
- arbetet för att bygga upp ett Comprehensive Cancer Center, CCC, i Stockholmsregionen återupptas

Replik av

Johan Hansson, professor och överläkare på  Karolinska Institutet och kliniken för Onkologi och Sten Nilsson, professorer och överläkare på och Karolinska Universitetssjukhuset Stockholm.

Medlemmar i styrelserna för Radiumhemmets Forskningsfonder.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev