Debatt
Dagens Medicin Debatt: ”Redan en utmaning att ge ST-läkare praktisk träning”
Förslaget om en sidotjänstgöring i allmänmedicin i tre månader skulle inte bidra till att lösa de problem som finns, skriver Linus Axelsson, Svensk kirurgisk förening, i en replik.
Publicerad: 3 april 2023, 03:30
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Linus Axelsson, ordförande, Svensk kirurgisk förening, överläkare vid Kirurgkliniken, Blekingesjukhuset.
Primärvården är grunden och navet i svensk sjukvård. Tillgång till specialister i allmänmedicin är nödvändig för att vården ska fungera och att svensk sjukvård inte lyckats få fler läkare att välja den banan är ett misslyckande. Det är vidare mycket viktigt med en sammanhållen kedja mellan sluten- och öppenvård, med förståelse för varandras kompetens och förutsättningar.
I en debattartikel i Dagens Medicin nr 13/23 föreslår Sara Banegas, specialist i allmänmedicin och chefsläkare på Praktikertjänst, att alla ST-läkare ska genomföra en sidotjänstgöring i allmänmedicin i tre månader. Det förslaget skulle dock inte bidra till att lösa de problem som finns.
Läs mer: ”Grundutbilda alla blivande specialistläkare i allmänmedicin”
Det är redan i dag en utmaning att ge ST-läkare i kirurgi den praktiska träning och den medicinska kompetensutveckling de behöver för att bli välfungerande specialister; det vill säga kirurger som effektivt och patientsäkert kan operera patienter.
Att ta bort ytterligare tre månader ur en redan pressad utbildningsplan är inte rimligt. Dessutom är risken uppenbar att en sådan ”påtvingad” sidotjänstgöring som föreslås inte kommer att upplevas som värdeskapande och därmed inte bidra till bättre samarbete. Den skulle också kräva handledning och kunskapskontroll från primärvården, något som i sin tur tar värdefulla resurser. Har man inte förstått primärvårdens förutsättningar under AT eller BT, är det svårt att se att en upprepad placering löser det.
Primärvård är viktigt och svårt. Kirurgi är också viktigt och svårt. Båda specialiteterna kräver en god strukturerad och fokuserad utbildning. Att vi ska samarbeta i vården och förstå varandra är även det viktigt, men den föreslagna förändringen av specialiseringstjänstgöringen skulle inte bidra till det.
Linus Axelsson, ordförande, Svensk kirurgisk förening, överläkare vid Kirurgkliniken, Blekingesjukhuset
Följ debatten:
1. ”Grundutbilda alla blivande specialistläkare i allmänmedicin”
Kommentarer
Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?
Klicka här!
Kommentarer publiceras efter granskning.
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Dagens Medicin Debatt