tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Reformförslagen finns – nu krävs politiskt ledarskap”

Publicerad: 19 januari 2016, 06:00

Göran Stiernstedts utredning är för viktig för att bli en hyllvärmare på socialdepartementet, skriver Cecilia Widegren (M).


Utredningen Effektiv vård (SOU 2016:2) som överlämnades till regeringen nyligen är ett välkommet tillskott till vårdens förnyelse. Den tidigare alliansregeringen tillsatte denna utredning bland annat i syfte att ta fram nästa behövliga reformsteg för svensk hälso- och sjukvård. Det behövs, eftersom vården står inför fortsatt stora och växande utmaningar. Vi förväntar oss nu att regeringen snarast tar till sig förslag som stärker kvalitet för patienten och medarbetarnas utvecklingsmöjligheter.

Utredningen förtjänar inte att bli en hyllvärmare på socialdepartementet. Det innebär emellertid inte att utredningens förslag är enkla eller alls möjliga, att genomföra, tvärtom. De kommer att kräva målmedveten och strukturerad process. För det krävs politiskt ledarskap med reformvilja. Vårdens verklighet kräver att politiskt ansvar tas.

Moderaternas ingång är att det går att effektivisera vården. Med ökad kunskap och erfarenheter ska strukturer som inte ger förutsättningar för kvalitetsutveckling monteras ner och de som stärker kvalitet för patienten stärkas.

Den nära vården har framgångsrikt, inte minst med stöd av valfrihet och mångfaldsreformer, stärkt tillgänglighet och kvalitet runt om i hela Sverige. Denna kvalitetsförstärkning ska självklart ges än starkare förutsättningar, inte minst med morgondagens digitaliseringsmöjligheter och nödvändiga stärkta ledarskap. Moderaterna kommer att ha en bejakande inställning till konstruktiva förslag som stärker vårdens kvalitet. Vi vill när vi nu omprövar och förnyar vår politik lägga all kraft och fokus på kvalitet i hälso- och sjukvården. Inte system.

Vårdens verklighet kräver att politiskt ansvar tas

Det är utmärkt att utredningen fokuserar på den nära vården, primärvården. Sverige kan mer, visar utredningen tydligt. Med målmedveten strategi kan den nära vården i Sverige om några år snarare vara den som andra länder tittar på. Nu är det dags att ta tag i reformer som gör det möjligt.

När hälften av alla resurser inom vården används av mindre än 5 procent av befolkningen måste mer göras för att multisjuka äldre människor bättre vård i rätt tid. Flera viktiga erfarenheter är vunna i till exempel Skaraborg, Uppsala och Ängelholm. Nu måste en nationell strategi ge än fler äldre bättre vård.

Moderaterna har redan på riksdagens bord lagt flera förslag, bland annat om multisjuka äldre. Våra vårdreformförslag behandlas skarpt i riksdagen under våren och vi hoppas att regeringen tar till sig dessa förslag då.

Vårdens kvalitetsresa har nu fått fler konkreta förslag att ta sig an. Nu krävs politiskt ledarskap för att Sverige ska vara i absolut toppklass framöver och ge den trygghet i vården alla vill ha.

Relaterat material

”Våra förslag för en mer effektiv sjukvård”

CECILIA WIDEGREN

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev