Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag10.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Regeringen behöver ställa tydliga krav på TLV”

Andra länders patienter i riskgrupp under pandemi kan få snabbare tillgång än patienter i Sverige till godkända läkemedel, skriver Acko Ankarberg Johansson (KD).

Publicerad: 8 februari 2021, 04:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Acko Ankarberg Johansson (KD), riksdagsledamot och ordförande för socialutskottet.


Ämnen i artikeln:

Covid-19TLV

Pandemin prövar verkligen svensk hälso- och sjukvård som under hård press gör ett enastående arbete för att ta hand om svårt sjuka patienter. Desto mer angeläget är det därför att politiken ger sjukvården rätt förutsättningar. När kunskapsutvecklingen går framåt och nya behandlingar godkänns behöver också regeringen och regionerna se till att de når de patienter som behöver dem. Kanske i synnerhet under en pandemi borde patienter som tillhör de riskgrupper för covid-19 som fastställts av Socialstyrelsen slippa onödig väntan på godkänd behandling som bokstavligt talat kan vara skillnad mellan liv och död. 

En patient med sällsynt sjukdom i Sverige behöver i dag, enligt statistik från hälsodataföretaget Iqvia och den europeiska läkemedelsindustrins branschorganisation Efpia, vänta i genomsnitt 413 dagar på att få ett läkemedel som är godkänt i Europa. Det kan jämföras med till exempel Danmark som har en väntetid på 194 dagar. Varför ska Sverige släpa efter när det handlar om behandlingar som utifrån effekt och säkerhet redan är godkända?

Ansvaret för att godkända läkemedel blir tillgängliga är delat. Läkemedelsföretagen ska se till att samhället får den information som krävs. Men det handlar även om att regeringen ska ta sitt ansvar och se till att dess myndighet Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, som avgör om ett läkemedel ska subventioneras, inte dröjer med sina beslut. Det handlar också om att regionerna behöver komma till förhandlingsbordet för att de avtal som krävs ska kunna slutas. 

Jag har ett par gånger i riksdagen frågat socialministern hur regeringen styr TLV så att inte riskgrupper för covid-19 (till exempel cystisk fibros) ska behöva vänta på att få tillgång till godkända läkemedel. Ministern har svarat att det är viktigt med snabb tillgång och att TLV behöver arbeta för att korta sina handläggningstider. Men regeringen stannar där. Tydligare krav ställs inte i regleringsbrev eller andra styrinstrument. 

Redan i dag kan företag komma in med ansökan innan ett läkemedel är godkänt. Då är det rimligt att TLV gör sin del i syfte att snabbt komma till beslut. Regeringen behöver ställa tydliga krav på TLV att snabbare ha en första diskussion med företag och regioner. Förhandlingar borde vara klara inom 90 dagar för att möjliggöra beslut inom de 180 dagar som lagen sätter som maxtak för TLV:s handläggning. Om TLV inte lyckas nå denna målsättning bör myndigheten tydligt redogöra i sin återrapportering för varför målet inte nåtts, till exempel att regionerna inte kommer till förhandlingsbordet. 

I dag kan andra länders patienter i riskgrupp under pandemi få snabbare tillgång än patienter i Sverige till godkända läkemedel. Så kan vi inte ha det. Regeringen har ansvaret för att säkerställa att styrningen av myndigheter fungerar. Det är dags att ta det.

Acko Ankarberg Johansson (KD), riksdagsledamot och ordförande för socialutskottet 

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Covid-19TLV

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev